Όποιος παρακολουθήσει το πρόγραμμα της συνάντησης, εκτός από τις τελετές απονομής, θα επωφεληθεί από τις εκθέσεις, τα σεμινάρια, τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις των σύγχρονων τάσεων της επιστήμης της μουσειολογίας, ιδιαίτερα σε σχέση με τον εορτασμό του 2016 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων στη θεματική «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία». Επιπλέον οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί, τα μουσεία και την ιστορία του.
Η επιλογή του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου από το σύνολο των μουσείων του Δικτύου ΠΙΟΠ δεν ήταν τυχαία, όπως μας εξηγούν τα στελέχη του. Όπως, άλλωστε, διευκρινίζει η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ, Σοφία Στάϊκου: “Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την ανάγκη να στηρίξουμε τη Λέσβο και τους κατοίκους της, που εδώ και μήνες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φθάνουν στο νησί”.
Ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων (European Museum Academy), Wim van der Weiden δήλωσε πως “η αποστολή ενός μουσείου είναι να γεφυρώσει τον χρόνο, τις ηπείρους και τους ανθρώπους, και να ενθαρρύνει τον διάλογο στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι σημαντικό να διοργανωθεί το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων στη Λέσβο.”
Ο Διευθυντής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων (European Museum Academy), Massimo Negri από την άλλη τόνισε πως “ η λέξη «κρίση» είναι ελληνικής προέλευσης και σημαίνει επιλογή, απόφαση. Είναι λοιπόν ταιριαστό να πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση σε ένα ελληνικό νησί! Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο κρίνειν, που σημαίνει κρίνω. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ξεχάσουμε για μια στιγμή τον εφιάλτη της κρίσης με τη σύγχρονη έννοια της λέξης, κι ας τη δούμε ως τον ορισμό του ρόλου των μουσείων: να καταστήσουν τους ανθρώπους ικανούς να λάβουν αποφάσεις, να επιλέξουν, με άλλα λόγια να κατανοήσουν τον κόσμο. Η λέξη «κρίση» είναι ελληνικής προέλευσης και σημαίνει επιλογή, απόφαση: αποφασίστε λοιπόν να έρθετε στη Λέσβο!”
Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Karl B. Murr με τη σειρά του έστειλε το δικό του μήνυμα επισημαίνοντας: “Τα μουσεία δεν μπορούν να προσφέρουν τροφή στους ανθρώπους σε περιόδους κρίσης. Και σπάνια είναι σε θέση να προσφέρουν καταφύγιο σε ανθρώπους των οποίων η ζωή απειλείται, όπως οι πρόσφυγες. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις συμβαίνει ακόμη κι αυτό, όπως για παράδειγμα όταν η Christchurch Art Gallery λειτούργησε ως Διοικητήριο της Πολιτικής Άμυνας για διάστημα δέκα ημερών, μετά το πλήγμα που δέχθηκε η πόλη Christchurch της Νέας Ζηλανδίας από τον τρομερό σεισμό που χτύπησε την πόλη τον Σεπτέμβριο του 2010 και τον Φεβρουάριο του 2011. Ωστόσο, αυτό που μπορούν να κάνουν τα μουσεία είναι να παρέχουν τα πολιτιστικά μέσα για να στοχαστούμε τι ακριβώς είναι μία ανθρωπιστική κοινωνία. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση των εθνικιστικών απόψεων οι οποίες συχνά συνοδεύονται από μία κυνική ξενοφοβία η οποία στοχεύει στην καταστροφή της δίκαιης κοινωνίας και όχι στη δημιουργία της. Τα μουσεία μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμους χώρους προώθησης μιας ευρωπαϊκής αντίληψης για μία κοινωνία ανοιχτή σε όλους (συμπεριληπτική) και όχι κλειστή”.
“Αποστολή μας, ως εκπρόσωποι μουσείων, είναι να υποστηρίξουμε την πραγμάτωση μιας κοινωνίας στην οποία αξίζει να ζούμε - μιας κοινωνίας που αποδέχεται την πολιτισμική διαφοροποίηση, όχι αυθαίρετα, αλλά γιατί είναι ουσιαστική για τη συνύπαρξή μας. Εάν αντιληφθούμε τα μουσεία με αυτό τον τρόπο, τότε μπορούν να αποτελέσουν όχι μόνο χώρο διαφύλαξης του παρελθόντος, αλλά πρόδρομο του μέλλοντος”, συμπλήρωσε στη συνέχεια.
Ο Εκπρόσωπος του Ιδρύματος Luigi Micheletti, René Capovin τέλος δήλωσε σχετικά με τη διοργάνωση πως “η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων του 2016, παράλληλα με την 21η απονομή των βραβείων Luigi Micheletti, διοργανώνονται από το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου. Η διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής εκδήλωσης σε συνεργασία με ένα μουσείο της Λέσβου, είναι για εμάς ένας τρόπος σύσφιξης των σχέσεων με ένα ίδρυμα, με συναδέλφους, με τους λαούς της Ευρώπης - ίσως στο πιο Ευρωπαϊκό κομμάτι της Ευρώπης σήμερα”.
Να σημειωθεί πως τα εν λόγω βραβεία αποτελούν από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις για καινοτόμα μουσεία στον χώρο της τεχνολογίας και των επιστημών. Συγκεκριμένα τα Βραβεία Micheletti απονέμονται από το 1996 από το Ίδρυμα Luigi Micheletti, που ειδικεύεται στην ιστορία του 20ού αιώνα, και στόχος τους είναι η ανάδειξη της αριστείας στον τομέα των μουσείων νέας γενιάς. Tα Heritage in Motion είναι μια πρωτοβουλία της EMA και της Europa Nostra, υπό την αιγίδα της Εuropeana, και είναι βραβεία που αφορούν σε εφαρμογές νέων τεχνολογιών στον χώρο της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η European Museum Academy, με 37 χώρες–μέλη, είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε για την προώθηση της έρευνας στους τομείς της μουσειολογίας/ μουσειογραφίας και για τη διάδοση της θεωρίας και των πρακτικών της μουσειολογίας μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου, με στόχο την ανάδειξη των μουσείων ως φορέων κοινωνικής αλλαγής.
Περισσότερα στοιχεία για την EMA: www.europeanmuseumacademy.gr
Αναλυτικές πληροφορίες για τη φετινή διοργάνωση: http://ema2016.piop.gr/
Aναλυτικά το πρόγραμμα της διοργάνωσης
2016 EUROPEAN MUSEUM ACADEMY CONFERENCE AND CEREMONY
PROVISIONAL PROGRAMME
Πέμπτη 19 Μαΐου 2016
Βράδυ: Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
19.30 Δεξίωση Υποδοχής / Ξεναγήσεις στο μουσείο / Παραδοσιακοί χοροί
Εγκαίνια εκθέσεων: 1. «Τα μουσεία του ΠΙΟΠ με τη φωτογραφική ματιά του Πλάτωνα Ριβέλλη» 2. Ελένη Κοτσώνη «Πολιτιστικά τοπία»
Παρασκευή 20 Μαΐου 2016
Πρωί: Πανεπιστήμιο Αιγαίου
9.00: Εγγραφές
9.30 -12.00
Χαιρετισμοί. Παρουσίαση των υποψηφίων για τα βραβεία EMA-Micheletti (Pecha Kucha session)
12.00 – 13.00: Διάλειμμα/Δικτύωση
13.00-15.30 Σεμινάριο «Οι πολλαπλές αποχρώσεις των μουσείων»
Συντονισμός: Wim van der Weiden, Chairman of the European Museum Academy
Αλεξάνδρα Μπούνια (Πρόεδρος ελληνικού τμήματος Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ΙCOM)/ Καθηγήτρια τμ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου) “Museums and cultural landscapes”
Νικόλαος Ζούρος (Καθηγητής τμ. Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου) “The cultural landscape of Lesvos”
Μαριλένα Αλιβιζάτου (Honorary Research Associate, UCL, Institute of Archaeology) “Museums and intangible cultural heritage”
Massimo Negri (EMA director) “The public quality of Museums”
Σταυρούλα Φωτοπούλου (Διευθύντρια Δ/νσης Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)“The protection of tangible and intangible cultural heritage in times of crisis”.
Βράδυ: Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
19.30-21.00 Τελετή απονομής βραβείων Heritage in Motion
Σάββατο 21 Μαΐου 2016
10.00 Γνωριμία των συμμετεχόντων με τους μνημειακούς τόπους και τα μουσεία του νησιού (Ψηφιακό Μουσείο Γ. Ιακωβίδης, Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Μουσείο Tériade, Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, Κάστρο και παραδοσιακός οικισμός Μολύβου)
20.00 Τελετή απονομής βραβείων EMA -Micheletti-DASA στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Κυριακή Αξιώτη