Η εφημερίδα αναφέρει την περίπτωση ενός συνταξιούχου που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του επειδή δεν μπορεί να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο. «Ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση του ως λογιστής, ο Μιχάλης Χάνης, συνέχιζε να πληρώνει το στεγαστικό δάνειο για ένα μικρό σπίτι σε ένα προάστιο της Αθήνας, όπου ζει τα τελευταία 23 χρόνια», σημειώνει ο αρθρογράφος.
Ο κ. Χάνης δηλώνει στους ΝΥΤ πως παίρνει αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά για να αντέξει, περιμένοντας τη δίκη που θα κρίνει το μέλλον του σπιτιού του τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση έχει πιεστεί από τους πιστωτές να επιτρέψει τη δημοπρασία ιδιοκτησιών που δεν έχουν ανταποκριθεί στις οφειλές τους, συγκεντρώνοντας με αυτόν τον τρόπο δις ευρώ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν τις ετοιμόρροπες ελληνικές τράπεζες. Οι τράπεζες έχουν 108 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια, από αυτά τα δάνεια, το 41% αφορά απλήρωτες περιπτώσεις με υποθήκες.
Το θέμα είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με τρόπο που να αφήνει περιθώρια στους οφειλέτες χωρίς ωστόσο να υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα, σημειώνει ο αρθρογράφος. Ίσως όμως να είναι αδύνατη αυτή η εξίσωση, επισημαίνει. Από την υπογραφή της τρίτης δέσμης μέτρων διάσωσης, το καλοκαίρι του 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει λιγότερη δύναμη για να πιέσει τους πιστωτές.
Οι Έλληνες είναι εξαγριωμένοι και αισθάνονται προδομένοι
Οι επικριτές από την άλλη επισημαίνουν πως έχει ήδη γίνει σειρά παραχωρήσεων παρά τις υποσχέσεις για την προστασία των κατοικιών. Η κυβέρνηση εξηγεί πως τα σπίτια δεν διατρέχουν κίνδυνο. Για την ακρίβεια, ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι οι πρώτες κατοικίες προστατεύονται από τα χρέη στις τράπεζες. Ωστόσο, την άνοιξη, η κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση για την πώληση των στεγαστικών δανείων και δανείων προς μικρές επιχειρήσεις.
«Οι Έλληνες είναι εξαγριωμένοι και αισθάνονται προδομένοι. Σε μια εκστρατεία που θυμίζει τις πρωτοβουλίες των πολιτών στην Ισπανία πριν από λίγα χρόνια, οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων και οι υποστηρικτές τους διοργανώνουν διαδηλώσεις εναντίον των πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα. Κάθε Τετάρτη, όταν πραγματοποιούνται οι διαδικασίες δημοπρασιών, οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από τα ελληνικά δικαστήρια, εμποδίζουν την πρόσβαση στο νομικό προσωπικό, εισβάλλουν σε αίθουσες δικαστηρίων και σε ορισμένες περιπτώσεις, συγκρούονται με τα ΜΑΤ».
Ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή τόνισε πως φέτος έγιναν μόνο 500 πλειστηριασμοί και κανένας το 2015, ενώ οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν πως ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Ο Ευάγγελος Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών λέει ότι θα γίνουν πλειστηριασμοί για έως και 50.000 ακίνητα την επόμενη χρονιά.
Η Τρόικα έχει πολλάκις εξηγήσει πως τα «κόκκινα» δάνεια είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, ζητώντας να παταχθούν οι στρατηγικοί οφειλέτες, όσοι έχουν χρήματα και δεν πληρώνουν. Στο μεταξύ, Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε ένα πρόγραμμα που η κυβέρνηση εισήγαγε το 2010, το οποίο είχε ως στόχο να μειώσει τις μηνιαίες πληρωμές για τα άτομα με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Περίπου 150.000 αιτήσεις εκκρεμούν. Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος του κ. Χάνη, δήλωσε ότι έχει εκπροσωπήσει περίπου 1.000 ανθρώπους τα χρόνια της κρίσης, χωρίς να περιλαμβάνει στον αριθμό όσους απλά του ζήτησαν συμβουλή. Για εκείνον, οι ελληνικές αρχές επικεντρώθηκαν περισσότερο στο να δώσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, παρά να τους δώσουν πληροφορίες για τις επιλογές τους. «Πολλοί είναι απελπισμένοι» λέει, ενώ προσθέτει ότι ένας πελάτης του πρόσφατα του είπε ότι σκέφτηκε ακόμη και την αυτοκτονία.