Το Κέντρο Πληροφοριών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (HSCIC) το Νοέμβριο που πέρασε κατέγραφε σε καθημερινή βάση 15 περίπου περιστατικά. Τον ίδιο μήνα στο σύνολο καταγράφηκαν 466 συμβάντα ενώ τον Οκτώβριο άλλα 455. Τα στοιχεία από το Δεκέμβριο δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.
Όλο και περισσότερες γυναίκες θύματα μιας βάρβαρης πρακτικής
Περίπου 500 ακόμα γυναίκες υπέστησαν ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσαν τα νοσοκομεία της Αγγλίας. Να σημειωθεί πως μιλάμε μόνο για τις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί.
Παρά την άνοδο των τραγικών περιστατικών που καταγράφουν οι επίσημοι φορείς, αξιοπερίεργο είναι πως κανείς δεν έχει ακόμα καταδικαστεί στην πράξη. Να αναφερθεί πως η κλειτοριδεκτομή έχει απαγορευθεί ρητά από το 1985.
Ο 32χρονος γιατρός Dhanuson Dharmasena, αντιμετωπίζει κατηγορίες καθώς θεωρείται πως εμπλέκεται σε ανάλογη υπόθεση με θύμα ασθενή που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο
Whittington.
Ο ακρωτηριασμός γυναικείων οργάνων ή αλλιώς κλειτοριδεκτομή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία, πολλά προβλήματα έως και θάνατο. Έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρακτική που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, το δικαίωμα ενός ατόμου στην υγεία, στην ασφάλεια, στην σωματική ακεραιότητα, και το δικαίωμα στη ζωή όταν αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο.
Ο John Cameron, επικεφαλής του NSPCC για την προστασία των παιδιών, κάνει λόγο για μια «βάρβαρη πρακτική», ενώ συμπληρώνει πως όλοι οι φορείς της υγείας οφείλουν να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να συμβάλλουν στην ψυχική υποστήριξη των κοριτσιών που υφίστανται τέτοια μεταχείριση.
Θανάσιμο πλήγμα
Η κλειτοριδεκτομή μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον τοκετό, στείρωση, ενώ παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης που τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.
Υπολογίζεται πως στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο 20.000 κορίτσια κάτω των 15 ετών αντιμετωπίζουν κίνδυνο κάθε χρόνο. Σε παγκόσμιο δε επίπεδο 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή.
Να ληφθεί υπ’ όψιν πως υπάρχουν πολλές γυναίκες φοβούνται να δηλώσουν στους επίσημους φορείς την αλήθεια, παρά το γεγονός πως έχουν πέσει θύματα, άρα το νούμερο μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο.