Κοντά στα επίπεδα του 1974 κατρακύλισε το μέσο εισόδημα των Ελλήνων το 2014, ενώ την ίδια στιγμή ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι ο Έλληνας εργαζόμενος με δύο παιδιά επιβαρύνεται φορολογικά περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο καλούμενος να καταβάλλει στο Δημόσιο το 43,4% των "εισπράξεών" του.
Με ανεργία κοντά στο 27%, καταγεγραμένη μερική απασχόληση στο 10% και έναν στους δύο Έλληνες από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό να είναι άνεργος, είτε περιστασιακά απασχολούμενος, πορεύεται η Ελλάδα εν έτει 2015. Μέσα σε περίπου τρία χρόνια ο βασικός μισθός έφτασε να μην ξεπερνά τα 586 ευρώ μεικτά κι αυτό μόνο στα χαρτιά, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εκάστοτε επιχειρήσεις εφαρμόζουν… τους δικούς τους άτυπους κανόνες.
Η οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα έχει εξαλείψει όλη την πρόοδο ειδικά για τους φτωχούς πολίτες", επισημαίνει η Washington Post σε πρόσφατο δημοσίευμά της, ενώ την ίδια στιγμή ο ΟΟΣΑ καταδεικνύει πως ο Έλληνας εργαζόμενος με δύο παιδιά είναι πρωταθλητής στα φορολογικά βάρη που καλείται να σηκώσει μεταξύ των πολιτών της Ευρώπης, καθώς "καταθέτει" - ή έστω οφείλει - το 43,4% των χρημάτων που βγάζει στο ελληνικό δημόσιο. Η συντριβή των εισοδημάτων ήταν αυτή που λειτούργησε καταλυτικά στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και άδειασε τα πορτοφόλια της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών, σημειώνεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας. Στο διάγραμμα φαίνεται η πορεία των εισοδημάτων από το 1974 έως το 2012 ανά 10% του πληθυσμού.
Κατά τα χρόνια της κρίσης, για τους νέους κάτω των 25 ετών ο πρώτος μεικτός μισθός για πλήρη απασχόληση έπεσε στα 510,95 ευρώ από 751,39 ευρώ. Ο έγγαμος εργαζόμενος, άνω των 25 ετών, χωρίς προϋπηρεσία, κατέληξε να πληρώνεται με 644,70 από 826,54 ευρώ μεικτά, την στιγμή που ο άγαμος υπάλληλος χωρίς προϋπηρεσία αμείβεται με 586,08 από 751,39 ευρώ μεικτά. Η οικονομική συγκυρία που έπληξε την Ελλάδα έφερε στο προσκήνιο νέες μορφές ευέλικτης εργασίας, οι οποίες παρείχαν περιστασιακή κάλυψη σε μέρος του άνεργου πληθυσμού, χωρίς ωστόσο να επιλύουν το πρόβλημα επί της ουσίας.
Μέσα σε περίπου τρία χρόνια ο βασικός μισθός έφτασε να μην ξεπερνά τα 586 ευρώ μεικτά
Το μέσο εισόδημα το 2012 βρέθηκε στο επίπεδο του 1985, ενώ το εισόδημα του πιο φτωχού 10% άγγιξε σχεδόν το επίπεδο του 1974. Τα επόμενα δύο χρόνια η πτώση συνεχίστηκε, οδηγώντας πλέον το μέσο εισόδημα σχεδόν στα επίπεδα του 1974. Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζεται η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση. Την ίδια ώρα, το επίπεδο των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία από το 23% του ΑΕΠ το 2008, κατέληξε πέρυσι λίγο πάνω από το 10%, το τέταρτο μικρότερο επίπεδο στην παγκόσμια οικονομία. Πάνω από τις μισές νέες συμβάσεις εργασίας αφορούν ευέλικτη απασχόληση, όταν το ίδιο ποσοστό πριν από πέντε χρόνια κυμαινόταν κάτω από 30%.
Περισσότεροι από 800.000 εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν το μισθό τους έγκαιρα, ενώ οι πιέσεις είναι ακόμα πιο ισχυρές στο εμπόριο. Παράλληλα, η παραγωγικότητα στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 1995 και 2009, σε σχέση με τα υπόλοιπα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας αλλά και σε σύγκριση με τα διεθνή δεδομένα.
Από το 2010 άρχισε η διαδικασία απόκλισης της παραγωγικότητας της οικονομίας έναντι της αντίστοιχης στις 15 πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ οι Έλληνες βρίσκονται στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις ώρες εργασίας. Δουλεύουν περισσότερο, αλλά παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά παραγωγικότητας- ιδιαίτερα μετά το 2010- και αμείβονται λιγότερο.