ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πώς αξιολογούν οι νέοι τις ειδήσεις;

Tweet
Share
Tweet
Share

Oι έφηβοι και οι νέοι άνθρωποι κάτω των 18 ετών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βγάζουν selfie, ανταλλάσσουν γραπτά μηνύματα αλλά δεν μπορούν να αξιολογήσουν σε βάθος την αξιοπιστία όσων διαβάζουν στο ίντερνετ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford, η οποία μελέτησε τις απαντήσεις 7.804 μαθητών της μέσης εκπαίδευσης, το 82% δεν μπορούσε να διακρίνει την πραγματική είδηση από μια διαφήμιση. Μερικοί μάλιστα μαθητές παραδέχτηκαν πως αξιολογούν μια είδηση ανάλογα με την εικόνα ή τις πληροφορίες που τη συνοδεύουν.

O περισσότεροι επίσης από τους συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί ένα τραπεζικό στέλεχος μπορεί να γράψει πως οι νέοι χρειάζονται ένα πλάνο οικονομικού σχεδιασμού για τα πρώτα χρόνια των σπουδών τους. Mε την ίδια ευκολία πιστεύουν πως είναι αληθινή μια φωτογραφία η οποία απεικονίζει ένα λουλούδι δίπλα από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα –η οποία έχει στόχο να αποδείξει πως ο πλανήτης δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο- παρ’ όλο που καμιά πηγή δεν αναγράφεται πουθενά.

 

Γιατί οι νέοι δεν αξιολογούν σωστά την αξιοπιστία όσων διαβάζουν;

Όλο και περισσότερα σχολεία αναλαμβάνουν να μεταδώσουν στους μαθητές τις αρχές ώστε να κρίνουν μια πληροφορία για την αξιοπιστία της, ενώ ένα δωρεάν πρόγραμμα εκμάθησης έχει «κατέβει» στους υπολογιστές των ενδιαφερομένων 3,5 εκατομμύρια φορές, σημειώνει ο Sam Wineburg, καθηγητής στο Stanford University’s Graduate School of Education και επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας.

googl

Η Devorah Heitner, συγγραφέας του βιβλίου “Screenwise” και ιδρύτρια εταιρείας που παρέχει στα σχολεία συμβουλευτικές υπηρεσίες, συμβουλεύει τους γονείς να εντοπίσουν τα ενδιαφέροντά των παιδιών τους και να τα βοηθήσουν να ψάξουν στο ίντερνετ για τις αξιόπιστες πηγές. Οι γονείς μπορούν να μάθουν τα παιδιά τους να σκέφτονται, επισημαίνει. Ο Vincent Tran και η σύζυγός του Christina επιτρέπουν στα παιδιά τους, ηλικίας 10, 8 και 6 ετών να αναζητούν στο διαδίκτυο πληροφορίες, αξιολογώντας μέσα από το Alexa την εγκυρότητα των sites.

Ένας κατασκευαστής ιστοσελίδων, εν ονόματι Mr. Tran, απαγορεύει στα παιδιά του να πλοηγούνται σε ιστοσελίδες με αναξιόπιστο περιεχόμενο. Ο ίδιος με τη σύζυγό του καθημερινά στην ώρα του φαγητού τα ρωτούν σε ποιες σελίδες μπήκαν και τι πληροφορίες αναζήτησαν. «Σε μια εποχή που τα περισσότερα παιδιά, από πολύ μικρά, έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ένας έλεγχος επιβάλλεται», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με μια μελέτη, το 88% των νέων αντλούν ειδήσεις από το facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Jonathan Anzalone, βοηθός του διευθυντή του κέντρου για την παιδεία στο Stony Brook University στη Νέα Υόρκη εξηγεί πως οι χρήστες του διαδικτύου πρέπει να αξιολογούν τις ειδήσεις με βάση την υπογραφή που φέρουν, τις γνώσεις που φαίνεται να έχει ο συντάκτης γι’ αυτές και την ανεξαρτησία τους. Όπως και να ‘χει βέβαια, επαλήθευση των πληροφοριών πρέπει να γίνεται πάντα και μέσα από άλλους διαδικτυακούς τόπους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman