ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα 80's και 90's με το βλέμμα ενός φωτορεπόρτερ

Tweet
Share
Tweet
Share

φωτογράφος Q. Sakamaki γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιαπωνία, ενώ το 1986 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου ζει μέχρι σήμερα. Με το φωτογραφικό του φακό απαθανάτισε τη νυχτερινή ζωή των 80's αλλά και των 90's, ενώ αποτύπωσε τις διαδηλώσεις και τα κοινωνικά κινήματα που έλαβαν χώρα στους δρόμους της πόλης.

Άστεγοι κάνουν ουρά για ένα πιάτο φαγητό την Ημέρα των Χριστουγέννων στη Νέα Υόρκη, 1987

sakamaki 1

Ο Sakamaki δεν επικεντρώθηκε μόνο εκεί, ενώ αντίθετα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Από τη Βοσνία στο Ισραήλ, από την Παλαιστίνη στη Λιβερία κι απ’ την Κίνα στο Κόσοβο, στις εκθέσεις του παρουσίασε τη ζωή απ’ άκρη σ’ άκρη της γης. Οι ιμπρεσιονιστικές του εικόνες τις περισσότερες φορές βγάζουν μια μελαγχολία, η οποία ωστόσο προβληματίζει.

 

Ανάμεσα στις κορυφαίες του διακρίσεις ήταν το 2006 όταν του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο της παγκόσμιας φωτογραφίας

Το υλικό του έχει δημοσιευτεί σε ποικίλα περιοδικά και βιβλία, ενώ έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες εκθέσεις στο Τόκιο και τη Νέα Υόρκη. Για τη δουλειά του έχει τιμηθεί πολλές φορές. Ανάμεσα στις κορυφαίες του διακρίσεις ήταν το 2006 όταν του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο της παγκόσμιας φωτογραφίας.

Η αλληλεγγύη στoTompkins Square Park, Ιούνιος 1991

sakamaki 2

Έχει εκδώσει πέντε βιβλία, ανάμεσα στα οποία είναι το «WAR DNA» και το «Tompkins Square Park», το οποίο πραγματεύεται τις διαδηλώσεις που σημειώθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 έως και τις αρχές της δεκαετίας του ’90 στη Νέα Υόρκη.

Ένας άστεγος διαμαρτύρεται και η αστυνομία τον συλλαμβάνει, 14 Δεκεμβρίου 1989

sakamaki 3

«Φωτογράφιζα από παλιά αλλά συνήθως εστίαζα στα πορτρέτα ανθρώπων και στη μόδα. Το έκανα για να αναδειχθώ ψάχνοντας να βρω μια δουλειά και έτσι τη δεκαετία των 80’s μου δόθηκε η ευκαιρία», εξηγεί ο Q. Sakamaki, μιλώντας στο longreads.com.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Νέα Υόρκη, 3 Ιουνίου 1991

sakamaki 4

Ο ίδιος σημειώνει πως χρησιμοποιεί το instagram εδώ και περίπου δύο χρόνια, έπειτα από προτροπή του συναδέλφου του, Mark Peterson, προκειμένου να διαδοθούν οι φωτογραφίες του. Τους πρώτους μήνες ήταν γι’ αυτόν κάτι σαν ημερολόγιο, δεν έδωσε πολλή σημασία, ενώ στη συνέχεια το αντιμετώπισε πιο σοβαρά.

 

O φωτογράφος Q. Sakamaki γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιαπωνία

Σημαντική στιγμή για την καριέρα του ίδιου ήταν η απεργία στο Harlem, γνωστή συνοικία της Νέας Υόρκης. «Εκεί ένιωσα μέλος της κοινωνίας, διαμαρτυρήθηκα μαζί με τους πολίτες», σημειώνει. «Με συνεπήρε η ταξική πάλη στο συγκεκριμένο μέρος. Είδα εμπόδια, μάχες να εκτυλίσσονται ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τις κουλτούρες, τις ιδεολογίες και τα επαγγέλματα.»

Οι άνθρωποι στον ποταμό Songhua στην περιοχή Harbin της Κίνας

sakamaki 5

«Η αγαπημένη μου περιοχή για να παίζω με το φωτογραφικό μου φακό είναι η Παλαιστίνη. Η ανθρώπινη φύση εκεί κρύβει ένα μυστήριο, το οποίο δεν μπορώ να περιγράψω», εξηγεί ο Sakamaki. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Ιαπωνία. «Πριν το σεισμό του 2011 ένιωσα πως θέλω να γυρίσω πίσω στην πατρίδα μου και το έκανα. Στη συνέχεια απογοητεύτηκα γιατί συνειδητοποίησα πως δεν υπήρχαν πολλά ερεθίσματα για τις φωτογραφίες μου», καταλήγει.

Ένας άστεγος κάνει παρέα με τα περιστέρια στη Νέα Υόρκη

sakamaki 6

Άστεγος παρέα με τη γάτα του καλύπτονται για να γλιτώσουν από το τσουχτερό κρύο 

sakamaki 7

32χρονος άνδρας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην περιοχή Harlem

sakamaki 8

Ζευγάρι στο Tompkins Square Park, Μάιος 1991

sakamaki 9

Χιόνι στο Harlem

sakamaki 10

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman