ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ιστορία ενός θρύλου

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι τάσεις της μόδας έρχονται και παρέρχονται. Άλλες διαρκούν για χρόνια, ενώ άλλες κατατάσσονται πρώτες στις προτιμήσεις μας, κατακτώντας επάξια τον τίτλο του «διαχρονικού». Σίγουρα τα jeans είναι μία από αυτές. Το ένδυμα-σύμβολο των νέων, από τους cowboys της Άγριας Δύσης μέχρι τα skinny boys των σύγχρονων αστικών κέντρων, έχει γίνει αναφαίρετο κομμάτι της κάθε κουλτούρας, ενώ έχει ντύσει ανθρώπους κάθε τάξεως και ιδεολογίας. 

Το Penna θυμάται την πορεία του μέσα στις δεκαετίες και την κυριαρχία του στο street style των ανθρώπων σήμερα.

 

Το ένδυμα-σύμβολο των νέωνέχει γίνει αναφαίρετο κομμάτι της κάθε κουλτούρας

Το γνωρίσαμε ως Denim

Το ύφασμα denim «γεννήθηκε» στη γαλλική πόλη Nimes, από την οποία πήρε και το όνομά του. Το 1853 στο Σαν Φρανσίσκο ο Levi Strauss το έσπρωξε στο εμπόριο, ενώ το διακινούσε μαζικά. Λίγο αργότερα συνεργάστηκε με το ράφτη Jacob Davis ενώ μαζί έφτιαξαν το πρώτο jean παντελόνι με ανθεκτικές ίνες, αντίστοιχο των σύγχρονων. Το ένδυμα έμελλε να διαμορφώσει το μέλλον της urban μόδας και να καταστεί σε σύμβολο του στυλ, κάτι το οποίο δεν γνώριζαν τότε οι δημιουργοί του. Τα jeans, τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, χρησιμοποιούνταν από τους εργάτες και τα άτομα χαμηλότερης κοινωνικής τάξης. Παράλληλα, φορέθηκαν από ανθρώπους που σχετίζονταν με παράνομες δραστηριότητες. Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο στη συνέχεια…

tziin

Rock n’ Roll baby!

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο ρόλος των γυναικών στην κοινωνία άλλαξε. Οι ίδιες διεκδίκησαν πιο ενεργή δραστηριότητα στα κοινά ενώ βγήκαν στο δρόμο για να βρουν εργασία. Απαίτησαν να φορούν βολικά ενδύματα που θα τους επέτρεπαν να εργάζονται με άνεση. Η Coco Chanel ήταν η πρώτη γυναίκα που φόρεσε jean γύρω στο 1925, ενώ είκοσι περίπου χρόνια αργότερα το ύφασμα αποτελούσε καθημερινή συνήθεια του «ασθενούς» φύλου. Κατά τη διάρκεια των 50’s επιβεβαιώθηκε αυτό που όλοι στην ουσία γνώριζαν. Τα jeans έγιναν το πιο στυλάτο ρούχο με χαρακτήρα διαχρονικό. Το συνδύασε με ένα λευκό t-shirt στην ταινία «Rebel without a Cause» ο James Dean κι από τότε η επανάσταση ξεκίνησε. Η χρήση τους από το Marlon Brando και το «βασιλιά» Elvis, τα συνέδεσαν άρρηκτα με το rock ‘n’ roll.

retour jeans woodstock L 1

Τα παιδιά των λουλουδιών και οι… «καμπάνες»

Όποια ντουλάπα κι αν άνοιγε κάποιος στη δεκαετία των 60’s ή των 70’s σίγουρα θα έβρισκε jean καμπάνες! Το φεστιβάλ του Woodstock απέδειξε περίτρανα πως τα παιδιά των λουλουδιών ήταν μια μαζική κουλτούρα εκείνων των χρόνων που ήρθε για να αφήσει το σημάδι της στην ιστορία. Ο Robert Plant των Led Zeppelin διέδωσε τις jean καμπάνες, οι οποίες υιοθετήθηκαν από ολόκληρο τον μουσικό κόσμο.

dews hippiesp10 580x368

Grunge, punk και jeans

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν το κίνημα της punk έθεσε στο περιθώριο τις καμπάνες, ενώ το denim αναδύθηκε και πάλι στην επιφάνεια κατά την αρχή των 80 's. Παραμάνες καρφιτσωμένες πάνω σε στενά υφάσματα, σκισίματα και ξεβάμματα έκαναν την εμφάνισή τους. Προς το τέλος της δεκαετίας, τα jeans φάρδαιναν, μέχρι που το κλασσικό κόψιμο του Levi’ s 501 έγινε trend χάρη στον Kurt Cobain και το grunge. Όπως όλα έδειχναν, τα 90’s θα διατηρούσαν την ίσια γραμμή, με γνωστούς οίκους όπως ο Calvin Clein και ο Dior να προωθούν αντίστοιχα ενδύματα. Προς το τέλος της δεκαετίας, η hip hop μουσική ήταν αυτή που λάνσαρε τα jeans σε ακόμα πιο φαρδιά γραμμή και συγκεκριμένα τα baggy.

140401 kurt cobain nirvana sleep play

Jeans το απόλυτο trend

Στη σύγχρονη εποχή, οι τάσεις της μόδας εμπνέονται από τις περασμένες. Η Cheap Monday είναι ένας σύγχρονος μύθος του jean, ενώ κλασικά κομμάτια γνωστών brands των οποίων η ιστορία συνδέεται με το συγκεκριμένο είδος πωλούνται ακριβά. Παλιά μοντέλα της Levi’s βγαίνουν και πάλι στις βιτρίνες, ενώ το κάθε μικρό bazaar σίγουρα έχει να προσφέρει πολλά στους λάτρεις του είδους. Τα jeans θα αποτελούν πάντα ένα ανθεκτικό, κλασικό αλλά και οικονομικό ένδυμα για όλους μας!

article 2585567 1C73C8AE00000578 187 634x681

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman