Το Κονγκό υπήρξε κατεξοχήν χώρα ευρωπαϊκών αποικιοκρατικών συμφερόντων με ένα διεφθαρμένο δικτάτορα στην εξουσία. Οι ομαδικοί βιασμοί γυναικών αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στην παγκόσμια «πρωτεύουσα» του εγκλήματος αυτού.
Επουλώνοντας τα τραύματα της ψυχής
Έχει κινητοποιήσει με τη ζωή και το έργο του, προπαθώντας να επουλώσει ανεξίτηλα σημάδια σε αθώες ψυχές. Ο γυναικολόγος από το Κονγκό Denis Mukwege έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας χιλιάδων γυναικών και κοριτσιών που έχουν πέσει θύματα ομαδικού βιασμού και στυγνής σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια του πολέμου που μαίνεται στη χώρα.
Tα περιστατικά, όπως εξηγούν οι παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών, έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, ενώ στην πράξη οι εγκληματίες δεν τιμωρούνται. Το 60% των θυμάτων βιασμού στα ανατολικά της χώρας δέχτηκαν επίθεση από ένοπλες συμμορίες τόσο στα σπίτια τους όσο και σε δημόσιους χώρους, ενώπιων συζύγων και παιδιών, σύμφωνα με τη σχετική αναφορά του Harvard Humanitarian Initiative.
Το Κονγκό υπήρξε κατεξοχήν χώρα ευρωπαϊκών αποικιοκρατικών συμφερόντων
O γιατρός ξεκίνησε από τη δημιουργία σκηνών που λειτούργησαν ως πρόχειρο νοσοκομείο, ενώ στη συνέχεια με δωρεές έχτισε μια κλινική με πτέρυγα μαιευτικής και ένα χειρουργείο. Έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ειδικός στον τομέα της αποκατάστασης παθολογικών και ψυχικών-κοινωνικών βλαβών που προκαλούνται από σεξουαλική βία, ενώ έχει περιθάλψει περισσότερες από 40.000 γυναίκες από το 1999. Απώτερος σκοπός του Mukwege είναι η περίθαλψη του σώματος και της ψυχής των θυμάτων αλλά και η παροχή βοήθειας, έτσι ώστε να αναπτύξουν ικανότητες επιβίωσης και να έχουν νομική αρωγή για να δικαστούν οι υπαίτιοι των βιασμών.
O γιατρός με δωρεές έχτισε μια κλινική με πτέρυγα μαιευτικής και ένα χειρουργείο
Mιλώντας πριν καιρό στο BBC, ο γυναικολόγος είχε δηλώσει: «Στο νοσοκομείο έφταναν γυναίκες με εγκαύματα στα γεννητικά όργανα από την χρήση χημικών των βιαστών τους, οι πράξεις αυτές δεν ήταν απλώς βίαιες πολεμικές ενέργειες αλλά μέρος μιας στρατηγικής… Δεκάδες άνθρωποι βιάζονταν ταυτόχρονα σε κοινή θέα, μέσα σε μια νύχτα μπορεί να βίαζαν τους κάτοικους ενός ολόκληρου χωριού. Με τον τρόπο αυτόν οι μαχητές έπλητταν ολόκληρη την κοινότητα, την οποία ανάγκαζαν να παρακολουθεί τους βιασμούς. Αποτέλεσμα της στρατηγικής είναι οι άνθρωποι να εξαναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα χωριά τους, τους πόρους τους, ότι έχουν και δεν έχουν…».
Το 2011 οπλισμένοι άνδρες εισέβαλαν στο σπίτι του και απείλησαν πως θα σκοτώσουν τις κόρες του αλλά και τον ίδιο. Από θαύμα σώθηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει με την οικογένειά του στη Σουηδία και το Βέλγιο. Ο καθοριστικός του ρόλος στη διάσωση των γυναικών αποδείχτηκε όταν εκείνες συγκεντρώθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση που δέχτηκε και να ζητήσουν την επιστροφή του στη χώρα. Φτωχές κοπέλες πλήρωσαν για το εισιτήριο της επιστροφής και εθελοντικές ομάδες γυναικών προστατεύουν αυτή την ώρα τον ίδιο από τυχόν επιθέσεις.
Στο παρελθόν, ο Denis Mukwege είχε καταγγείλει την διεθνή κοινότητα για φόβο, ολιγωρία, έλλειψη θάρρους και χειρισμών για όσα συμβαίνουν στο Κονγκό τα τελευταία 17 χρόνια. «Εγώ ταυτίζω κάθε γυναίκα που βιάζεται με τη σύζυγο μου, κάθε μητέρα που βιάζεται με την μητέρα μου και κάθε παιδί που βιάζεται με το παιδί μου», είχε πει ο γιατρός κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγή: guardian