ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γυναίκες το 30% των σωματεμπόρων

Tweet
Share
Tweet
Share

20.000 περίπου γυναίκες, μεταξύ των οποίων 1.000 κορίτσια ηλικίας 13-15 ετών, έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη χώρα μας. Παρά τις όποιες προσπάθειες των διωκτικών αρχών, η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται χώρα προέλευσης, διέλευσης και προορισμού θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα παιδιά αντιστοιχούν στο 20% των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και την περιοχή του Μεκόγκ, αποτελούν την πλειοψηφία. Αθώες ψυχές ωθούνται στην επαιτεία, την παιδική πορνεία, ή την παιδική πορνογραφία. Άλλα πωλούνται ως νύφες ή αναβάτες καμήλας. Μικρά παιδιά ζουν σε συνθήκες δουλείας σε εμπόλεμες ζώνες, όπως για παράδειγμα σε περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

emporia 1

«Αγόρια που μαθαίνουν να σκοτώνουν πριν μάθουν να διαβάζουν, κορίτσια που εξωθούνται στην πορνεία πριν γίνουν γυναίκες. Η νοοτροπία και οι διακρίσεις με βάση το φύλο ευθύνονται όσο ευθύνεται και η φτώχεια. Η εκμετάλλευση των παιδιών είναι η πιο απάνθρωπη πτυχή ενός εγκλήματος που αποτελεί ντροπή για όλους μας», σημειώνει ο διευθυντής του UNODC, Αντόνιο-Μαρία Κόστα.

  

20.000 περίπου γυναίκες έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη χώρα μας

Με τη σεξουαλική εκμετάλλευση να αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή εμπορίας ανθρώπων (79%), εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στις χώρες που παρείχαν πληροφορίες για το φύλο των εμπόρων (30%), η πλειονότητά τους είναι γυναίκες. Το «ασθενές» με άλλα λόγια, φύλο, διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στην εμπορία ανθρώπων παρά σε οποιαδήποτε άλλο έγκλημα. Στη Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, το 60% των καταδικασθέντων για εμπόριο ανθρώπων είναι επίσης γυναίκες.

Η καταναγκαστική εργασία (18%), από την άλλη, θεωρείται η δεύτερη πιο συνηθισμένη μορφή εμπορίας, η οποία, με βάση τα στοιχεία, καταγγέλεται σε πολύ μικρότερο βαθμό απ’ ότι οι περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, οι οποίες είναι πιο ορατές στις πόλεις. «Πόσα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα εξαναγκάζονται να εργάζονται σκληρά στα σκλαβοπάζαρα, τα χωράφια, τα ορυχεία ή βρίσκονται παγιδευμένα στην οικιακή δουλεία; Ο αριθμός τους σίγουρα θα αυξηθεί καθώς η οικονομική κρίση μεγαλώνει τον κύκλο των εν δυνάμει θυμάτων, ενώ η ζήτηση φτηνών αγαθών και υπηρεσιών αυξάνεται συνεχώς», εξηγεί ο κ. Κόστα για το φαινόμενο.

emporia 2

Το αισιόδοξο είναι πως το Πρωτόκολλο του ΟΗΕ κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, η σημαντικότερη δηλαδή διεθνής συμφωνία για το ζήτημα, εφαρμόζεται σοβαρά από όλο και περισσότερες χώρες που έχουν λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του. Από την άλλη, δεν είναι λίγες και εκείνες που ακόμα δεν διαθέτουν τα απαραίτητα νομικά μέσα για να το εφαρμόσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αφρική.

  

20% των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων είναι παιδιά

Ο επικεφαλής του UNODC, σημειώνοντας πως το πρόβλημα πρέπει να εξεταστεί σχολαστικά, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι διάφορες μορφές του, καλεί τις κυβερνήσεις και τους κοινωνικούς επιστήμονες να βελτιώσουν άμεσα τη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών για την εμπορία ανθρώπων. Την ίδια στιγμή, απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις, στον ιδιωτικό τομέα αλλά και το ευρύ κοινό να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στα συμβάντα.

emporia 4

Είναι συγκλονιστικό πως στον 21ο αιώνα συντάσσεται έκθεση για το δουλεμπόριο. Οι άνθρωποι, ως ξεχωριστές οντότητες, οφείλουν να κάνουν πολλά περισσότερα για την προστασία των θυμάτων εμπορίας, να αυξήσουν το ρίσκο για τους έμπορους και να μειώσουν τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες που παράγονται από τους σύγχρονους σκλάβους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman