Ο παγκόσμιας φήμης μηχανικός μπορούσε να μιλήσει οκτώ γλώσσες ενώ ανάμεσα στις βασικότερες εφευρέσεις του είναι το εναλλασσόμενο ρεύμα, οι επαγωγικοί κινητήρες, το πολυφασικό σύστημα, τα ρεύματα υψηλής συχνότητας, ο ηλεκτρικός ταλαντωτής, το πηνίο Τέσλα, το ραδιόφωνο, η ακτινογραφία (Τεσλόγραμμα), η τηλεκατεύθυνση, ο αυτοματισμός, η ασύρματη μεταφορά ενέργειας, η τηλεγεωδυναμική, οι προωθωτικοί κινητήρες, το ραντάρ, το ιντερφερόμρετρο, η ηλεκτρομαγνητική προστασία.
Όπως αποδεικνύει ωστόσο δημοσίευμα του time.com, ο κορυφαίος επιστήμονας είχε προβλέψει και τη δημιουργία αλλά και τη ραγδαία διάδοση του smartphone από το 1926.
“Πρέπει σε λίγα χρόνια, να είμαστε σε θέση να επικοινωνούμε μεταξύ μας, ανεξάρτητα από το μέγεθος της απόστασης. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό, αλλά θα πρέπει μέσω του τηλεφώνου και της τηλεόρασης να ακούμε και να βλέπουμε, ο ένας τον άλλον, σαν να βρισκόμαστε “face to face” και ας μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα. Τα μέσα με τα οποία θα τα κάνουμε όλα αυτά, θα είναι εκπληκτικά απλά σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα”, είχε τονίσει ο ίδιος.
Ο Τέσλα λοιπόν εκτός από επιστήμονας φαίνεται πως ήταν και οραματιστής του μέλλοντος. Ο ίδιος είχε προβλέψει πως ο άνθρωπος δε θα είναι ποτέ αναγκασμένος να πασχίζει για να επιβιώσει, ενώ οι λέξεις πλούσιος ή φτωχός δεν θα έχουν στο μέλλον καμία σημασία.
Το έργο του Νίκολα Τέσλα αποτέλεσε αφορμή για τους μετέπειτα επιστήμονες να εμπνευστούν για το ίδιο σημαντικές εφευρέσεις.
Τα Βραβεία και οι Αναγνωρίσεις του Νίκολα Τέσλα
-
Το 1912 ο Τέσλα προτάθηκε, μαζί με τον Έντισον, για το Βραβείο Νόμπελ.
-
Το 1917 ο Τέσλα βραβεύτηκε με το «Μετάλλιο του Έντισον»», το πιο σημαντικό βραβείο στον τομέα της ηλεκτροτεχνικής στις ΗΠΑ.
-
Το 1960 η Διεθνής Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής ονόμασε την μονάδα μέτρησης της μαγνητικής επαγωγής, μονάδα Τέσλα (Τ).
-
Το 1975 ο Τέσλα εισάγεται επίσημα στο Inventor’s Hall of Fame.
-
Το 1976 καθιερώνεται το Βραβείο Τέσλα από το Ινστιτούτο των Ηλεκτρομηχανικών των ΗΠΑ, το οποίο και απονέμεται κάθε χρόνο.
-
Το 1983 τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία τίμησαν τον Τέσλα τυπώνοντας γραμματόσημα με τη μορφή του.
-
Το άγαλμα του Νίκολα Τέσλα τοποθετείται στους καταρράκτες του Νιαγάρα, όπου το 1895 λειτούργησε το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον κόσμο.
-
Το 1992 τυπώνονται στη Σερβία μια σειρά από χαρτονομίσματα με τη μορφή του Τέσλα.
-
Η γωνία της 40ης οδού με την 6η Λεωφόρο του Μανχάταν ονομάζεται «Γωνία του Νίκολα Τέσλα» και τοποθετήθηκε σχετική πινακίδα για να θυμίζει στους Νεοϋορκέζους ότι η πόλη τους χρωστάει πολλά στον Τέσλα.
-
Το 2005 το Διεθνές Αεροδρόμιο του Βελιγραδίου μετονομάζεται σε «Αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα».
-
Το 2006 ανακηρύσσεται από UNESCO «Έτος Τέσλα» για να τιμηθούν τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου εφευρέτη.