Οι επιστήμονες βρήκαν στο ανθρώπινο γονιδίωμα των ομοφυλόφιλων 9 διακριτούς επιγενετικούς βιοδείκτες, δηλαδή χημικές τροποποιήσεις του DNA που προήλθαν από κατοπινές περιβαλλοντικές επιρροές.
Η έρευνα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και οι επικριτές της τόνισαν ότι η μελέτη έγινε σε μικρό αριθμό διδύμων και είναι ασαφές κατά πόσο ισχύει για τον ευρύτερο πληθυσμό, συνεπώς τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντική έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα.
Το κατά πόσο η ομοφυλοφιλία έχει γενετική βάση αποτελεί θέμα χρόνιας διαμάχης μεταξύ των επιστημόνων. Η ιδιαιτερότητα της νέας μελέτης είναι ότι μελετώντας το DNA δεν αποκαλύπτει το γενετικό, αλλά το επιγενετικό «αποτύπωμα» της ομοφυλοφιλίας, δηλαδή την εκ των υστέρων επίδραση που ασκούν στο DNA των ανδρών διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες (ανατροφή, τρόπος ζωής, έκθεση σε χημικά και ορμόνες, διατροφή, στρες κ.α.).
Ωστόσο, πέρα και από το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της εν λόγω μελέτης, από τα νέα δεδομένα προκύπτει ένα άλλο ζήτημα. Αυτό της προστασίας προσωπικών δεδομένων, σε σχέση με το δικαίωμα της αξιοποίησης ή μη των ιατρικών δεδομένων που αφορούν στο σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου, ακόμα και χωρίς τη δική του συγκατάθεση.