Σύμφωνα με μια βάσιμη εκδοχή βέβαια, δεν υπάρχουν αναποφάσιστες γυναίκες. Διότι οι γυναίκες γνωρίζουν πολύ καλά τι θέλουν και τι δεν θέλουν. Απλώς, τις περισσότερες φορές αυτά τα δύο πράγματα συμπίπτουν.
Υπάρχουν ωστόσο, επιστημονικά κριτήρια για την ανάλυση της γυναικείας αμφιθυμίας μπροστά στις κάλπες; Ο πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής Γιώργος Σεφερτζής απαντά καταφατικά.
Σε μεγάλο μέρος των γυναικών, λέει, και σε αντίθεση με τον ανδρικό πληθυσμό που διατηρεί περισσότερες βεβαιότητες, εκδηλώνονται με ισχυρότερη ένταση τα κομματικά διλήμματα κυρίως σε συνάρτηση με το τι είναι καλύτερο για τα παιδιά τους και ποιο είναι το γενικό καλό.
Συμπληρωματικά, οι γυναίκες ψηφοφόροι, εκδηλώνουν ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία στην προσέγγιση των πολιτικών συμπεριφορών. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να συγχωρήσουν την πολιτική αμετροέπεια (κοινώς τις «αταξίες») του Α. Τσίπρα και να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, σαν να ήταν ο γιός τους, αρκεί να καταλάβουν ότι πράγματι μεταμελήθηκε και το αξίζει.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δυνητικά μεταβάλλονται σε άτεγκτους κριτές, μη συγχωρώντας καμία παρέκκλιση, αν καταλήξουν ότι, κάποιος πολιτικός, έκανε τα παιδιά τους και τις ίδιες να πιστέψουν σε κάτι πολύ κι ύστερα ματαίωσε τις προσδοκίες τους.
Δεν ξέρουμε αν είναι καλό να απομυθοποιεί κανείς τα μυστήρια, αλλά, τουλάχιστον είναι καλό να τα γνωρίζει…