Και το πόπολο αγανακτεί, κοροϊδεύει, πιστεύει ότι έχει εντρυφήσει στα ενδότερα της πολιτικής. Μια εφημερίδα μάλιστα μοίρασε ως δώρο τον κανονισμό και το σύνταγμα ώστε οι αναλυτές του φέϊσμπουκ να επιχειρηματολογούν εμπεριστατωμένα πότε τηρούνται και πότε παραβιάζονται οι διατάξεις τους.
Ορκίστηκε η νέα Βουλή. Στο Θεό ή στο διάβολο, με ή χωρίς γραβάτα. Βαρετό. Και για να σπάσει η βαρεμάρα, τράβηξαν την προσοχή των "πολιτικών αναλυτών" δύο φωτογραφικά στιγμιότυπα.
Το ένα η θερμή χειραψία και κουβεντούλα του Αλέξη Τσίπρα με το Βασίλη Λεβέντη με πρωτοβουλία του πρώτου και τα γέλια μέχρι δακρύων του Αλέξη αλλά αυτή τη φορά στο δικό του έδρανο το πρωθυπουργικό με τον υποψήφιο για την προεδρία της Ν.Δ. Άδωνη Γεωργιάδη. Άρα ο δεύτερος πλησίασε τον πρώτο.
Η πρώτη φωτογραφία "εκτιμήθηκε" ως μελλοντική προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ- Κεντρώων ενώ η δεύτερη ως σκανδαλώδες χαχανητό δύο πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων.
Είναι έτσι όμως; Είναι η εικόνα αληθινή;
Ας εστιάσουμε το φακό μας στα ενδότερα του κοινοβουλίου, που πολλοί νομίζουν ότι τα γνωρίζουν.
Όσο και αν δεν το πιστεύετε, οι πολιτικοί είναι και αυτοί άνθρωποι. Με τους δικούς τους κώδικες, που μοιάζουν αρκετά με εκείνους των κανονικών ανθρώπων.
Ο επίτιμος πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνήθιζε να πίνει τον καφέ του στο καφενείο της Βουλής πάνω στο σκαμπό στη γωνία και τότε τον άφηναν ήσυχο αλλά μόλις του δινόταν η ευκαιρία δεν έλεγε όχι σε κουβεντούλα με δημοσιογράφους για τα παλιά αλλά ποτέ αδιάφορα.
Οι πολιτικές διαφορές δεν είναι ποτέ το κριτήριο για να μοιραστεί ένας βουλευτής το τραπεζάκι για τον καφέ. Όλοι θυμούνται όμως εκείνο τον μεγαλόσχημο υπουργό που δεν καθόταν σε άδειο τραπέζι, ώστε να αναγκαστεί να ...κεράσει όποιον ερχόταν να του κάνει παρέα.
Ο κουρασμένος και ηλικιωμένος υπουργός, που έβγαλε τα παπούτσια του στον καναπέ του εντευκτηρίου, είχε τη βεβαιότητα ότι ο κοινοβουλευτικός συντάκτης με τον οποίο συνομιλούσε για σοβαρά θέματα, δεν θα τον έβγαζε στο μεϊντάνι για λίγα δευτερόλεπτα δημοσιότητας. Θα προτιμούσε να βγάλει είδηση.
Η θερμή συνομιλία λοιπόν Τσίπρα- Λεβέντη στο έδρανο του μεγαλύτερου σε ηλικία δεν παραπέμπει σε συνεργασία (ασχέτως αν αυτή επιλεγεί η όχι στο μέλλον) αλλά ένδειξη σεβασμού, άνεσης, καλής σχέσης που μπορεί να μεταφραστεί και σε ψήφους στήριξης σε ώρα ανάγκης.
Το βέβαιο είναι ότι αν αντί της ευκολίας και της φτήνιας, επιλέξουμε το ρεπορτάζ ουσίας, με δυσκολία μεν αλλά με σιγουριά, θα μάθουμε κάποια στιγμή ποιοί ήταν οι βουλευτές του δημοκρατικού τόξου, που ψήφισαν στη μυστική ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροέδρων τον κερκυραίο χρυσαυγίτη.
Θέλουμε όμως να το μάθουμε;
Λασκαρίνα Γερασίμου