Το 2015 οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα ξεπέρασαν τους 500.000, φθάνοντας τα μεγέθη μιας μεγάλης πόλης, ενώ η αύξηση των περιστατικών συνεχίζεται, ανέφερε, χτυπώντας ηχηρό καμπανάκι, ο Πέτρος Σκαπινάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου για την Ψυχική Υγεία Mental Health Conference, που έγινε στις 3 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Ο καθηγητής τόνισε ότι τα ψυχικά νοσήματα είναι συχνά, εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία και προκαλούν σημαντική ανικανότητα στους πάσχοντες.
Με βάση πανελλήνια μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι ψυχικές διαταραχές συνολικά υπολογίστηκαν στο 8% του γενικού πληθυσμού. Οι ψυχικές διαταραχές επιβαρύνουν τα έτη ζωής και την ποιότητα ζωής και αυξάνουν σημαντικά το κόστος στα συστήματα υγείας.
Ωστόσο, αντί να αντιμετωπίζονται εγκαίρως, καταλήγουν να γίνονται χρόνιες παθήσεις. Μεγάλα διαστήματα καθυστέρησης στην έναρξη θεραπείας προκαλούν χαμηλά ποσοστά απόκρισης στα φάρμακα, παρουσία σοβαρότερων συμπτωμάτων, συχνότερες υποτροπές και νοσηλείες, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές κ.ά.
Βεβαίως, ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης, με αλλαγή του ρόλου των υπηρεσιών και του Συστήματος Υγείας. Αυτό μπορεί να γίνει: Με την εισαγωγή κλιμακωτού μοντέλου φροντίδας, την ανάπτυξη αποτελεσματικών και αποδοτικών υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της νοσηρότητας με βάση τις πραγματικές ανάγκες, καθώς και την εξειδίκευση εκεί που χρειάζεται.