Αναλαμβάνοντας μετά από εσωκομματικές διευθετήσεις και ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, την ευθύνη που του αναλογεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε να διαμορφώσει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με συγκεκριμένους στόχους:
*εξοβέλισε από την κυβέρνηση τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη προκειμένου να κλείσει το αιματηρό πολιτικά μέτωπο με την Εκκλησία στο εσωτερικό, και
*ανέδειξε στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο θεωρεί ότι είναι πρώτο πλέον τη τάξει, μια νέα ηγετική ομάδα, με την συμμετοχή στελεχών που θεωρούνται αξιόπιστοι συνομιλητές έναντι των δανειστών και εγγυώνται ότι αυτήν τη φορά θα τηρηθούν απαρέγκλιτα και χωρίς εσωτερικές αντινομίες οι ρητές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, στη χώρα.
Τον έως χθες αρμόδιο επ΄ αυτών υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, δεν τον απομάκρυνε όπως εικαζόταν. Αντίθετα τον αναβάθμισε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας έμμεσα ότι στους σχεδιασμούς του, δεν έχει καθόλου εγκαταλειφθεί η εκδοχή της πρόωρης προσφυγής σε κάλπες.
Στο ίδιο πνεύμα, απομάκρυνε από το πόστο του τον μέχρι πρότινος υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά, με τιμητική μετάθεση. Το βέτο που έθεσε για την περίπτωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος στο κομματικό Συνέδριο επισημαίνοντας ότι υπηρετούσε κυβερνητική πολιτική, αποδείχθηκε ισχυρό.
Και στην ίδια περιοχή εντάσσεται η αναβάθμιση του Νίκου Παππά, ώστε να καταδειχθεί ότι «η μάχη κατά της διαπλοκής δεν έχει τελειώσει».
Η νέα κυβερνητική σύνθεση, δεν διακρίνεται από υπερβάσεις και εκατέρωθεν διεύρυνση σε αξιόλογα στελέχη των επαγγελματικών χώρων. Περιλαμβάνει ωστόσο, κάποιους συνεργάτες της «γενιάς Τσίπρα» και κυρίως αποφεύγει τις πολιτικές αναπαλαιώσεις με ονόματα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς που ακούστηκαν πρόσφατα και προκάλεσαν αρνητικά σχόλια και θυμηδία.
Με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια και τις πολιτικές προτεραιότητες του Μαξίμου πρόκειται για μια κυβέρνηση με σαφή προσανατολισμό που έχει σκοπό να φέρει σε πέρας την δεύτερη αξιολόγηση, ώστε στη συνέχεια να εξασφαλίσει κάποια ανταλλάγματα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Βραχύβιος υπολογισμός, αλλά, όπως προσδοκά το Μαξίμου, ίσως, αποβεί πολιτικά αποδοτικός.
Γιώργος Χατζηδημητρίου