Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο και τη λάσπη που ρίχνεται από τις εν λόγω εταιρείες στο κύρος της, ανάρτησε στην επίσημη σελίδα της, τις απαντήσεις της στις συχνές ερωτήσεις των ανυποψίαστων θυμάτων. Οι διάλογοι είναι απλά απολαυστικοί.
- Ανυποψίαστος Ρομαντικός: Μπορώ να αγοράσω ένα αστέρι;
- International Astronomical Union: Όχι (ξερό)
- ΑΡ: Μα αφού υπάρχουν εταιρείες που ισχυρίζονται ότι μπόρουν να μου πουλήσουν ένα αστέρι.
- IUA: Φυσικά και υπάρχουν εταιρείες που είναι παραπάνω από πρόθυμες να πάρουν τα λεφτά σας, όμως καμία από αυτές δεν ειναι εξουσιοδοτημένη να κάνει κάτι τέτοιο. Η μόνη αρμόδια υπηρεσία για την ονομασία των άστρων είναι η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, η οποία ιδρύθηκε το 1919, αποτελείται από 12.381 μεμονωμένα επιστημονικά καταρτισμένα μέλη σε 98 χώρες παγκοσμίως και 79 εθνικές ακαδημίες επιστήμης και εθνικές αστρονομικές οργανώσεις, αντιπροσωπεύοντας έτσι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Γης. Το αρμόδιο όργανο για τις ονομασίες των άστρων είναι το Working Group on Star Names (WGSN). Οι ονομασίες των αστεριών είναι κωδικοποιημένες και κατηγοριοποιημένες ώστε να διευκολύνεται το έργο των επιστημόνων δεδομένου του τεράστιου πλήθους των αστεριών, ενώ τα αστέρια που φέρουν ονόματα προσωπικοτήτων είναι ελάχιστα και μπορεί κανείς να τα δεί εδώ. Τα ονόματα άλλωστε δεν πωλούνται, αλλά ταξινομούνται σύμφωνα με τους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες.
- ΑΡ: Και τι αγοράζεις με τα λεφτά σου;
- IUA: Όχι πολλά. Ένα πολύχρωμο πιστοποιητικό και ένα χάρτη ενός πολύ μικρού τμήματος του ουρανού. Με μια επιπλέον αμοιβή, μπορείτε να αγοράσετε κι ένα αντίγραφο ενός βιβλίου, που εκδίδεται από την εταιρεία, το οποίο απαριθμεί όλα τα ονόματα των ανθρώπων που τους έχουν δώσει χρήματα.
- ΑΡ: Μόλις αγόρασα ένα αστέρι και θέλω να το δώ. Πως θα το βρω;
- IUA: Μάλλον δεν θα το βρείτε. Οι εταιρείες αυτές, πωλούν αστέρια που δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν ακόμα και με τηλεσκόπιο. Οι συντεταγμένες που δίνονται είναι σχεδόν πάντα λανθασμένες, ενώ ο χάρτης-φωτοαντίγραφο έχει μαρκαρισμένη στο χέρι την επίμαχη περιοχή, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το περιθώριο λάθους στον υπολογισμό. Σας θυμίζουμε σε αυτό το σημείο, ότι κανένα πλανητάριο, παρατηρητήριο, πανεπιστήμιο ή αστρονόμος δεν είναι υποχρεωμένο να σας δείξει που βρίσκεται το αστέρι. Σε μία τελική δεν τους πληρώσατε. Κι αν βρείτε κάποιον πρόθυμο να σας βοηθήσει, να γνωρίζετε ότι αυτό το άτομο σας κάνει μεγάλη χάρη.
- ΑΡ: Θα αναφερθούν ποτέ οι αστρονόμοι στο αστέρι μου;
- IUA: Ποτέ (ξερό). Οι εταιρείες που "ονομάζουν" αστέρια δεν διανέμουν τα αντίγραφα των καταλόγων τους σε παρατηρητήρια ή πανεπιστήμια. Επομένως είναι αδύνατον ο αστρονόμος να γνωρίζει το όνομα που δώσατε στο αστέρι. Ακόμα κι αν οι εταιρείες σας κοινοποιούσαν τα αρχεία τους, οι επιστήμονες θα τα αγνοούσαν.
- ΑΡ: Μπορω να αγοράσω ένα αστέρι από εσάς;
- IUA: Λυπούματε. Είμαστε ένας επιστημονικός οργανισμός και όχι κλάδος της ψυχαγωγικής βιομηχανίας.
- ΑΡ: Και τι μπορώ να κάνω; Θέλω να αγοράσω ή να κάνω κάτι ρομαντικό.
- IUA: (α) Σκεφτήκατε τα λουλούδια; Ένα μπουκάλι καλό κρασί, ένα όμορφο δείπνο και ένα δωμάτιο ξενοδοχείου; Ακούγονται αρκετά ρομαντικά. Άλλωστε η σκέψη μετράει.
(β) Λίγο δύσκολη η συγκεκριμένη πρόταση αλλά θα μπορούσε να προτείνει κανείς (για παράδειγμα) μια δωρεά σε έναν οργανισμό όπως η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο πέθανε από καρκίνο) ή το M.A.D.D. (εάν πέθανε σε τροχαίο ατύχημα).
(γ) Εάν και πάλι εξακολουθείτε να αισθάνεστε διακαώς την ανάγκη να αγοράσετε κάτι αστρονομικό για τον εαυτό σας ή για έναν φίλο, μπορείτε να γίνετε συνδρομητής σε ένα από τα περιοδικά αστρονομίας όπως "Astronomy" ή "Sky and Telescope" ή να αγοράσετε εισιτήρια για ένα πλανητάριο.
Έξτρα ιδέες για δώρα:
- Συμμετοχή στη Διεθνή Ένωση Dark-Sky
- Συμμετοχή σε τοπικό σύλλογο αστρονομίας, πλανητάριο ή παρατηρητήριο
- Αστρονομικά προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών
- Ένα ζευγάρι κιάλια
Με αυτούς του τρόπους, μπορείτε να συνδεθείτε με το σύμπαν της αστρονομίας και να δώσετε πραγματική αξία στα χρήματά σας.
Ανεκτίμητο το χιούμορ της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης...
* Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει η δυνατότητα να δώσει κανείς όνομα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Αστρονομική Ενωση σε ουράνιο σώμα, μόνο που θέλει κόπο και τρόπο. Αρκεί μόνο να ανακαλύψετε έναν νέο κομήτη ή κάποιο αστεροειδή όπως έκανε ο Εντμουντ Χάλεϋ που έδωσε το όνομά του στον Κομήτη του Χάλεϋ.