Σήμερα υπάρχουν διαδικτυακές κοινότητες, οι οποίες δημιουργούνται με αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση των λεγόμενων «τρολ», δηλαδή αυτών που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες της τάξης που επιβάλλονται. Πώς γίνεται όμως να αναγνωρίσουμε και στη συνέχεια να περιθωριοποιήσουμε τα τρολ; Μελετητές από τα πανεπιστήμια Stanford και Cornell επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αρκεί να γίνει οργανωμένα. Αναλύοντας post 18 μηνών, συνέκριναν τους χρήστες που αργότερα μπλοκαρίστηκαν από τους ιστότοπους με τους χρήστες εκείνους που δεν αντιμετώπισαν κάτι τέτοιο.
Οι ερευνητές εξήγησαν πως οι χρήστες που τείνουν να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε ένα μικρό αριθμό από αναρτήσεις, είναι πιο πιθανό να κάνουν άσχετα post για να μαζεύουν απαντήσεις από άλλους χρήστες. Μελετώντας την πορεία αυτών από την στιγμή που γίνονται μέλη μιας ομάδας μέχρι να τους διώξουν, βγαίνει το συμπέρασμα πως με το χρόνο γίνονται λιγότερο ανεκτοί από την κοινότητα. Η αντικοινωνική συμπεριφορά τους επίσης γίνεται χειρότερη, όταν η κοινότητα τους αντιμετωπίζει με επιθετικότητα.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι τα τρολ αλλάζουν τόσο η συμπεριφορά της κοινότητας όσο και των χρηστών του διαδικτύου, καθιστώντας τους περισσότερο νευρικούς. Καθοριστικό ρόλο στην εργασία των επιστημόνων έπαιξε η συνδρομή της Google, η οποία μέσω μιας υπηρεσίας της πιθανόν να βοηθήσει στην αναγνώριση και το μπλοκάρισμα των διαδικτυακών τρολ. Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι και δηλώνουν ότι για να αποφευχθεί το μπλοκάρισμα αθώων χρηστών ίσως απλά χρειάζεται να δοθεί στους αντικοινωνικούς χρήστες μια ευκαιρία για να εξιλεωθούν.