«Οι πλούσιες δυτικές χώρες καταναλώνουν τους πόρους του πλανήτη και καταστρέφουν τα οικοσυστήματά του με πρωτοφανή ρυθμό. Για παράδειγμα, θέλουμε να χτίσουμε αυτοκινητόδρομους σε παρθένα οικοσυστήματα όπως το Εθνικό Πάρκο Σερενγκέτι στην Αφρική, ώστε να εξορύξουμε περισσότερα σπάνια ορυκτά για τα κινητά μας τηλέφωνα. Αρπάζουμε όλα τα ψάρια από τη θάλασσα, καταστρέφουμε τους κοραλλιογενείς υφάλους και απελευθερώνουμε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Έχουμε θέσει τις βάσεις για μια μαζική εξαφάνιση ειδών και πρέπει να εξετάσουμε τρόπους να το σταματήσουμε», δήλωσε ο Έρλιχ.
Το συνέδριο στο Βατικανό έχει αντικείμενο τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για να σωθούν τα είδη του πλανήτη.
«Αν κοιτάξετε τους αριθμούς, είναι σαφές ότι για να υποστηριχθεί ο σημερινός παγκόσμιος πληθυσμός με βιώσιμο τρόπο, θα χρειαστούμε σύντομα άλλο ένα μισό πλανήτη για τους απαραίτητους πόρους. Ωστόσο, η κατανάλωση πόρων γίνει στο επίπεδο των ΗΠΑ, θα χρειαστούμε τετραπλάσιους ή πενταπλάσιους πόρους από αυτούς που είναι διαθέσιμοι σήμερα», πρόσθεσε ο Έρλιχ.