Η καθαριότητα οδηγεί στην αξιοπρέπεια και αυτή, με την σειρά της, σε νέες ευκαιρίες.
Στην Αθήνα του σήμερα, 17700 άνθρωποι θεωρούνται άστεγοι με την ευρεία έννοια του όρου. Από αυτούς, οι 1500 κοιμούνται καθημερινά στο δρόμο. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και η έλλειψη ενός εθνικού πλάνου κατά της αστεγίας εντείνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, που υφίστανται οι άστεγοι και όσοι αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Αυτά τα δεδομένα, ενέπνευσαν τους ιδρυτές της κινητής μονάδας Ithaca Laundry η οποία από την αρχή του 2017 βρίσκεται πέντε ημέρες την εβδομάδα σε πέντε σημεία της Αθήνας.
Ένα κινητό πλυντήριο, επισκέπτεται συγκεκριμένα, γνωστά αλλά και διακριτικά σημεία της πόλης, διαφορετικά κάθε μέρα και αναλαμβάνει την πλύση του ρουχισμού των αστέγων, συμβάλλοντας στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής των αστέγων, στην ενδυνάμωση της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού τους και στη δημιουργία ευκαιριών για τους ανθρώπους αυτούς.
Η κινητή φύση του πλυντηρίου, διατηρεί το κόστος χαμηλό. Με τον τρόπο αυτό η ομάδα προσεγγίζει και εξυπηρετεί πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν αφήνουν συχνά τα πόστα τους. Τα ρούχα πλένονται αυτόματα στα πλυντήρια. Οι εθελοντές βοηθάνε στη συλλογή των ρούχων, στη μεταφορά τους από τα πλυντήρια στα στεγνωτήρια, στην επιστροφή τους στους αστέγους και γενικότερα στην οργάνωση της διαδικασίας.#
H κινητή μονάδα με μία ματιά
Η ομάδα διαθέτει ένα φορτηγάκι εξοπλισμένο με 4 πλυντήρια, χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από ανθρώπους, ομάδες και εταιρίες που πιστεύουν στο όραμα μας και ο μέσος χρόνος αναμονής για την πλύση των ρούχων είναι μόλις 20 λεπτά.
Έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει 970 πλύσεις και έχει εξυπηρετήσει 300 συνανθρώπους μας.
Το πρόγραμμα των επισκέψεων αναρτάται καθημερινά στην ιστοσελίδα της. Σήμερα η μονάδα θα βρίσκεται στο Κέντρο ημέρας "ΧΩΡΑ" από τις 14:30 έως τις 16:00
Η κίνηση αυτή, μαζί με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών, στην τόσο δύσκολη εποχή που ζούμε, δίνει την ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, να αισθανθούν έστω και για λίγο όμορφα και μαζί με ένα καφέ και λίγη κουβέντα να νοιώσουν κομμάτι ενός συνόλου και να ξεφύγουν από τον αποκλεισμό μέσα στον οποίο ζουν, όπως οι ίδιοι λένε.
Περισσότερες πληφορίες εδώ.