ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η φτώχεια των Ελλήνων μέσα από τον φακό του Reuters

Tweet
Share
Tweet
Share

Σοκαριστικά στοιχεία και φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα στην Ελλάδα, έπειτα από 7 χρόνια προγραμμάτων διάσωσης, οι Έλληνες βυθίζονται ακόμη πιο βαθιά στη φτώχεια.

Η ρεπορτερ του πρακτορείου Reuters, Karolina Tagaris, βρέθηκε σε ένα από τα συσσίτια του δήμου Αθηναίων και περιγράφει την κατάσταση.

"Η 73χρονη Δήμητρα -που κάποτε βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη σε συσσίτια του Ερυθρού Σταυρού- είναι μεταξύ ενός αυξανόμενου αριθμού Ελλήνων που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα. Αν και τα προγράμματα διάσωσης  "έριξαν" δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, η φτώχεια δεν βελτιώνεται. Γίνεται χειρότερη από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.

Όπως λέει, αρνούμενη να δώσει το επίθετό της, εξαιτίας του στίγματος που ακόμη υπάρχει για όσους πηγαίνουν σε συσσίτια στην Ελλάδα. "Ζω με φειδώ. Ποτέ δεν πήγα διακοπές. τίποτα, τίποτα, τίποτα. Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου". 

Το μηνιαίο εισόδημά της που δεν ξεπερνά τα 322 ευρώ, ξοδεύεται στο ενοίκιο ενός μικροσκοπικού διαμερίσματος στην Αθήνα. και με ό,τι περισσέψει πλήρωνει λογαριασμούς.

pov2

Η παγκόσμια οικονομική κρίση και ο αντίκτυπός της, ανάγκασαν τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης να στραφούν σε προγράμματα στήριξης. Οι 3, Ιρλανδία, Πορτογολία και Κύπρος μπήκαν σε προγράμματα διάσωσης και είναι ξανά στα πόδια τους, με τις οικονομίες τους αναπτύσσονται ομαλά. Ενώ η Ελλάδα πρώτη που μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης το 2010, δεν έχει ακόμα ορθοποδήσει.

pov3

Tα πακέτα δανειακής διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ έσωσαν την Ελλάδα από την χρεοκοπία, αλλά η λιτότητα και οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που οι δανειστές επέβαλαν ως όρους, βοήθησαν στο να μετατραπεί η ύφεση σε κατάθλιψη. 

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, του οποίου η αριστερή κυβέρνηση πέφτει στις δημοσκοπήσεις, τόνισε αυτό τον μήνα πως "πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί απέναντι σε μία χώρα που λεηλατήθηκε και σε ανθρώπους που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν τόσες πολλές θυσίες στο όνομα της Ευρώπης".

pov4

Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι η πλέον φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τα επίπεδα φτώχειας είναι υψηλότερα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Βρίσκεται όμως στην τρίτη θέση, με τα δεδομένα της Eurostat να δείχνουν πως το 22,2% του πληθυσμού είχαν "σοβαρές υλικές στερήσεις" το 2015. Η πραγματικότητα αυτών των στατιστικών γίνεται ξεκάθαρη σε μέρη όπως αυτό του Δήμου της Αθήνας όπου γίνονται τα συσσίτια και δεκάδες Έλληνες περιμένουν υπομονετικά με ένα κουπόνι στο χέρι για να πάρουν το μερίδιό τους. Όλοι τους εγγεγραμμένοι ως άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι περίπου 370 ευρώ το μήνα.

poverty greece4

Η Ελένη Κατσούλη, μια υπάλληλος του δήμου στο συγκεκριμένο κέντρο λέει πως οι ανάγκες είναι τεράστιες. Περίπου 11.000 οικογένειες -ή 26.000 άνθρωποι- είναι εγγεγραμμένοι, ενώ το 2012 ήταν μόνο 2.500 και 6.000 το 2014. Από αυτούς, περίπου οι 5.000 είναι παιδιά. Πολλά από τα ράφια και τα ψυγεία στο δωμάτιο του κέντρου είναι άδεια. Οι προσφορές εξαρτώνται από το τί δίνουν οι χορηγοί, πολλοί από τους οποίους είναι επιχειρήσεις που μοχθούν.

pr

"Ανησυχούμε επειδή δεν ξέρουμε αν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων", λέει η κυρία Κατσούλη. "Υπάρχουν οικογένειες με μικρά παιδιά και κάποιες μέρες δεν έχουμε να τους δώσουμε ούτε γάλα".

fff

φωτό: Reuters

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman