Η εκτόξευση των 2 ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρων, έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα και θα γίνει από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο πύραυλος-φορέας «Atlas V» θα μεταφέρει τους 2 μικροδορυφόρους -μαζί με ακόμη 26 παρεμφερείς μικροδορυφόρους- στο διάστημα με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Οι 28 στο σύνολο μικροδορυφόροι CubeSats -όπως είναι η κοινή ονομασία τους- αποτελούν μέρος του φορτίου που στέλνεται στον ISS από την ιδιωτική αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Orbital ATK, στο πλαίσιο της αποστολής του ρομποτικού διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus της τελευταίας.
Το μη επανδρωμένο σκάφος Cygnus μεταφέρει περίπου 3,5 τόνους προμηθειών και επιστημονικού φορτίου, μεταξύ των οποίων είναι και οι δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι. Λόγω διαδοχικών τεχνικών προβλημάτων στα υδραυλικά συστήματα του πυραύλου «Άτλας», η εκτόξευση είχε χρειασθεί να αναβληθεί αρκετές φορές.
Ο μικροδορυφόρος UPSat, ο πρώτος που είναι ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού, δημιουργήθηκε από ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήματα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών) και του ιδρύματος Libre Space Foundation, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος QB50.
Το «αδελφάκι» του UPSat, ο DUTHSat, κατασκευάστηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) από ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Θεόδωρο Σαρρή.
Η εκτόξευση του πυραύλου «Atlas V» που θα μεταφέρει τους ελληνικούς μικροδορυφόρους θα μεταδοθεί ζωντανά στο τηλεοπτικό κανάλι της NASA στο YouTube στη διεύθυνση
https://www.youtube.com/user/NASAtelevision
Η ζωντανή μετάδοση θα ξεκινήσει στις 17:00 ώρα Ελλάδος.