Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 500.000.000 συσκευασίες φαρμάκων, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, αχρησιμοποίητες ή ληγμένες καταλήγουν στους κοινούς κάδους απορριμμάτων.
Tα φάρμακα αυτά, καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής ή στις αποχετεύσεις, προκαλώντας βλαβερές συνέπειες λόγω αθροιστικού αποτελέσματος στην ατομική και δημόσια υγεία, καθώς οι φαρμακευτικές (δραστικές) ουσίες που περιέχουν, επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας. Μια ακόμη απειλή για δεκάδες είδη ζώων αλλά και για τους ανθρώπους.
Γι αυτό τον λόγο, το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προωθεί την ανακύκλωση φαρμάκων, τοποθετώντας ειδικούς πράσινους κάδους στα φαρμακεία όλης της χώρας.
Ειδικότερα, από το Μάρτιο ξεκίνησε των φαρμακείων με 12.000 ειδικούς κάδους ανακύκλωσης φαρμάκων, πράσινου χρώματος στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να αποθέτουν φάρμακα που δεν είναι πλέον οφέλιμα.
Τα φάρμακα που θα συλλέγονται, θα συγκεντρώνονται σε φαρμακαποθήκες και θα μεταφέρονται στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, το οποίο θα φροντίζει τη μεταφορά τους σε ειδικά κέντρα αδρανοποίησης και καύσης στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει εκδηλώσει την επιθυμία του για δημιουργία ανάλογης μονάδας στην Ελλάδα.