Σύμφωνα με τη Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην Documenta 14, κατά τη συνέντευξη για τις προσληψεις, ενημερώθηκαν ότι ο μισθός τους θα ήταν 9 ευρώ μεικτά την ώρα, όμως, δυο εβδομάδες μετά, όταν πλέον επιλέχθηκαν ως εργαζόμενοι της έκθεσης, πληροφορήθηκαν ότι η τελική σύμβαση που θα υπέγραφαν θα ήταν 5,62 ευρώ μεικτά και το πόσο που υπολείποταν θα το λάμβαναν με τη μορφή "μπόνους".
"Λέγοντας μπόνους, βέβαια, εννοούσαν αυτά που ούτως ή άλλως δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι, δηλαδή το δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στο τέλος της σύμβασης”, διευκρινίζουν στην καταγγελία.
Σύμφωνα με τους καταγγέλοντες, η απάντηση της διοίκησης της documenta 14 και της εταιρείας ενοικίασης εργαζομένων Man Power, έκαναν λόγο για “παρανόηση” λέγοντας πως “τα 9 ευρώ αναφέρθηκαν ως το συνολικό κόστος της εταιρείας ανά εργαζόμενο και όχι ως η αμοιβή του”.
Η μερίδα των εργαζομένων καταγγέλει επίσης πως οι συμβάσεις, αντί να συναφθούν απευθείας με τη διοργάνωση της Documenta, καταρτίστηκαν την τελευταία στιγμή και χωρίς τη συναίνεσή των εργαζμένων και απροειδοποίητα με την εταιρεία μεσάζοντα, εργολάβο Man Power, με αποτέλεσμα η διοργάνωση να αποποιείται κάθε ευθύνης, αφού ως εργοδότης φέρεται ο εργολάβος. "Οι δικοί μας μισθοί μειώθηκαν, προφανώς για να καλυφθεί το κόστος του μεσάζοντα...” σχολιάζουν και προσθέτουν ότι η σύμβαση που κλήθηκαν να υπογράψουν “εγράφε λιγότερες ημέρες και ώρες από αυτές που είχαν συμφωνήθει”.
Κλείνοντας την καταγγελία υπενθυμίζουν το πλήθος των καταγγελιών που εκκρέμουν σε βάρος της Man Power.
Εάν οι καταγγελίες κριθούν βάσιμες, θα πλήξουν το κύρος της έκθεσης η οποία μετακόμισε φέτος, για πρώτη φορά εκτός της έδρας της, από το Κάσσελ της Γερμανίας στην Αθήνα, για να μιλήσει για και να μάθει από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που έχει επιβάλει στη χώρα η Ευρώπη.