ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Έρευνα σοκ: Βρέθηκαν μικροπλαστικά σε κάθε ανθρώπινο όρχι απ' όσους εξετάστηκαν

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ανακάλυψη μπορεί να συνδέεται με την μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων που καταγράφεται επί δεκαετίες στους άνδρες σε όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 23 ανθρώπινους όρχεις, καθώς και 47 όρχεις από σκύλους συντροφιάς και βρήκα ρύπανση με μικροπλαστικά σε κάθε δείγμα.

Οι ανθρώπινοι όρχεις είχαν συντηρηθεί και έτσι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους δεν μπορούσε να μετρηθεί. Ωστόσο, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους όρχεις των σκύλων μπορούσε να εκτιμηθεί και ήταν χαμηλότερος στα δείγματα με υψηλότερη μόλυνση με PVC. Η μελέτη καταδεικνύει μια συσχέτιση, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποδειχθεί ότι τα μικροπλαστικά προκαλούν μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες είναι διαπιστωμένο ότι μειώνεται εδώ και δεκαετίες, με πολλές μελέτες να δείχνουν ως βασική αιτία τη χημική ρύπανση και τα φυτόφαρμακα.

Μικροπλαστικά έχουν εντοπιστεί επίσης στο ανθρώπινο αίμα, στον πλακούντα και στο μητρικό γάλα, γεγονός που υποδηλώνει την εκτεταμένη πλέον μόλυνση του σώματος των ανθρώπων. Ο αντίκτυπος στην υγεία είναι ακόμη άγνωστος, αλλά σ’ επίπεδο εργαστηριακών δοκιμών έχει αποδειχθεί ότι τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα.

Τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων απορρίπτονται στο περιβάλλον και τα μικροπλαστικά έχουν μολύνει ολόκληρο τον πλανήτη, από την κορυφή του Έβερεστ μέχρι τα βάθη των ωκεανών. Κι ενώ είναι λίγο πολύ γνωστό ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν μικροσκοπικά σωματίδια μέσω της τροφής και του νερού, καθώς και ότι τα αναπνέουν, πλέον γίνεται και απτή πραγματικότητα ότι η πλαστική ρύπανση έχει περάσει και μέσα μας.

Τα σωματίδια θα μπορούσαν να προσκολληθούν στους ιστούς και να προκαλέσουν φλεγμονή, όπως κάνουν τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τον Μάρτιο, οι γιατροί προειδοποίησαν για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις, αφού διαπίστωσαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και πρόωρου θανάτου σε άτομα των οποίων τα αιμοφόρα αγγεία είχαν μολυνθεί με μικροσκοπικά πλαστικά.

«Στην αρχή, αμφέβαλλα αν τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να διεισδύσουν στο αναπαραγωγικό σύστημα», δήλωσε ο καθηγητής Xiaozhong Yu, στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ. «Όταν έλαβα για πρώτη φορά τα αποτελέσματα για τους σκύλους εξεπλάγην. Έμεινα ακόμη περισσότερο έκπληκτος όταν έλαβα τα αποτελέσματα για τους ανθρώπους».

Οι όρχεις που αναλύθηκαν προέκυψαν από νεκροψίες το 2016, με τους άνδρες να έχουν ηλικία από 16 έως 88 ετών όταν πέθαναν. «Ο αντίκτυπος στη νεότερη γενιά μπορεί να είναι πιο ανησυχητικός» τώρα που υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ποτέ στο περιβάλλον, δήλωσε ο Yu.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Toxicological Sciences, περιελάμβανε τη διάλυση των δειγμάτων ιστών και στη συνέχεια την ανάλυση του πλαστικού που παρέμεινε. Οι όρχεις των σκύλων ελήφθησαν από κτηνιατρεία που διενεργούσαν στειρώσεις.

Οι ανθρώπινοι όρχεις είχαν σχεδόν τριπλάσια συγκέντρωση πλαστικού από εκείνη που βρέθηκε στους όρχεις των σκύλων: 330 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο ιστού έναντι 123 μικρογραμμαρίων. Το πολυαιθυλένιο, που χρησιμοποιείται σε πλαστικές σακούλες και μπουκάλια, ήταν το πιο κοινό μικροπλαστικό που βρέθηκε, ακολουθούμενο από το PVC.

«Το PVC μπορεί να απελευθερώσει πολλές χημικές ουσίες που παρεμβαίνουν στη σπερματογένεση και περιέχει χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές», δήλωσε ο Yu.

Μια μικρότερη μελέτη στην Κίνα το 2023 βρήκε επίσης μικροπλαστικά σε έξι ανθρώπινους όρχεις και 30 δείγματα σπέρματος. Πρόσφατες μελέτες σε ποντίκια ανέφεραν ότι τα μικροπλαστικά μείωσαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και προκάλεσαν ανωμαλίες και ορμονικές διαταραχές.

*Αξιοποιήθηκαν πληροφορίες από τον Guardian

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman