“Από 'δω μέσα έχει περάσει κόσμος και κοσμάκης. Ιστορία; Ιστορίες να λες. Τόσες έχω να θυμάμαι. Μα η πιο συγκλονιστική είναι μία”, είπε ο ιδιοκτήτης έτοιμος να μας εξομολογηθεί τις εμπειρίες που χάραξαν τη ζωή του. “Ήταν το 1944 στην κατοχή όταν οι Γερμανοί στρατιώτες εισέβαλαν σε τούτο εδώ το χώρο. Συνέλαβαν τον ξάδερφο μου, μα εγώ ήξερα πως δεν είχε γίνει τυχαία. Μας είχε “δώσει” ο διερμηνέας τους, γιατί κάποτε ήθελε να μπει στον κινηματογράφο, αλλά ο ξάδερφος μου δεν τον άφησε γιατί δεν είχε εισιτήριο. Μας τη φύλαγε φαίνεται. Εγώ σηκώθηκα να υπερασπιστώ το συγγενή μου. Με συνέλαβε και εμένα. Μας οδήγησαν σε κάποιες φυλακές στην οδό Βουλιαγμένης. Ήμασταν ίσα με 300-400 νέοι. Εμένα με άφησαν γιατί ήμουν μικρός. Ο ξάδερφος μου γύρισε έπειτα από 3 με 4 χρόνια και γρήγορα πέθανε. Βλέπεις είχε προσβληθεί από φυματίωση. Αυτά δεν τα λογαριάζεις...”
Ο κινηματογράφος Πάλας είναι υπόθεση οικογενειακή. Από το 1925 - όταν ο πατέρας του νυν ιδιοκτήτη με τα δύο του αδέρφια δημιούργησαν την αίθουσα - ψυχαγωγεί και τέρπει τους θεατές. Το 1953 ο Ματθαίος Πόταγας ανέλαβε τη γενική διεύθυνση την οποία έχει μέχρι και σήμερα. Καμιά φορά η αδερφή του τον βοηθά στο ταμείο. “Πολλοί έχουν εργαστεί για εμένα, μα με τα χρόνια έμεινα μόνος μου. Προτιμώ να μην έχω βοήθεια, παρά να μην μπορώ να πληρώσω τους ανθρώπους”, μας εξήγησε ο ίδιος.
Μικρόσωμος, ταχύτατος και αεικίνητος δίνει τον καθημερινό του αγώνα για να κρατήσει ζωντανή αυτή την όμορφη και ιδιαίτερη νότα στην πόλη. Του το ζητά άλλωστε και το κοινό, μας εκμυστηρεύτηκε λίγο αργότερα. Κανείς δεν θέλει να μπει λουκέτο στο Σίνε Πάλας.
Η art deco διακόσμηση του χώρου είναι εμπνευσμένη από τον αρχιτέκτονα του μεσοπολέμου, Βασίλειο Κασσάνδρα, ο οποίος το 1935 ανακατασκεύασε την αίθουσα με δικά του αρχιτεκτονήματα.
Oι πίνακες που ξεχωρίζουν διάσπαρτοι στους τοίχους από την άλλη είναι δημιουργίες ζωγράφων, οι οποίες πήραν ζωή από τις ιδέες του κ. Πόταγα.
Όσο είμαι εν ζωή το Σίνε Πάλας θα προβάλλει ταινίες παρά τα όποια προβλήματα
“Τόσο οι παραδοσιακοί κινηματογράφοι όσο και οι multiplex έχουν χάσει τμήμα του κοινού τους λόγω της κρίσης. Η βασική διαφορά έγκειται στο κοινό. Οι νέοι προτιμούν να βλέπουν τις ταινίες που αυτή την ώρα κυκλοφορούν στο εμπόριο και προβάλλονται από τις μεγαλύτερες αίθουσες, ενώ χώρους σαν κι αυτόν επισκέπτονται περισσότερο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας”, σημείωσε ο κ. Πόταγας και εξήγησε πως ο κόσμος δεν έχει αδυναμία σε κάποιο συγκεκριμένο είδος ταινίας, αρκεί αυτή να είναι καλή και να έχει κάτι να προσφέρει.
Η παρουσία των κινηματογράφων και δη των παραδοσιακών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον πολιτισμό μας, εξήγησε στη συνέχεια. Το χειμώνα που έρχεται δεσμεύεται να προβάλλει τις καλύτερες ταινίες των εποχών, αφού βέβαια συμφωνήσουν και οι εταιρείες διανομής.
“Όσο είμαι εν ζωή το Σίνε Πάλας θα λειτουργεί και θα προβάλλει ταινίες”, μας είπε λίγο πριν φύγουμε. Ο Ματθαίος Πόταγας θα είναι εκεί. Να μεταφέρει και να τοποθετεί τις μπομπίνες, να εξυπηρετεί τους πελάτες στο μπαρ, να τσεκάρει τα ηχεία, να χτυπά το χειροκίνητο κουδούνι που προειδοποιεί για την έναρξη της προβολής. Άριστος γνώστης του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου θα βρίσκεται στην οδό Υμηττού να επαναφέρει τη γλυκιά ανάμνηση στους νοσταλγούς της παλιάς Αθήνας.
Κυριακή Αξιώτη, Έλλη Φραγκούλη