-Πώς σας δόθηκε η αφορμή για τη δημιουργία του Tripsleep;
Η αφορμή δόθηκε σε μια διαδρομή 3 ωρών Αθήνα-Πάτρα με ΚΤΕΛ, όταν ήθελα να κοιμηθώ αλλά φοβόμουν μην χάσω τη στάση. Έβαλα ένα συμβατικό ξυπνητήρι, κάνοντας εκτίμηση της διαδρομής, αλλά λόγω κίνησης και καθυστερήσεων με ξύπνησε νωρίτερα και έχασα 45 λεπτά ύπνου. Έτσι, σκέφτηκα το TripSleep: Eνα mobileapp, που σου επιτρέπει να κοιμηθείς χωρίς φόβο στα ΜΜΜ, αφού σε ξυπνάει μόλις πλησιάζεις στη στάση σου.
-Πώς ακριβώς λειτουργεί;
Η εφαρμογή λειτουργεί με 3 απλά βήματα. 1) Αναζητάς τον προορισμό σου στον χάρτη, κατά την επιβίβαση σου στα ΜΜΜ. 2) Επιλέγεις την χιλιομετρική ακτίνα που θα ειδοποιηθείς για την άφιξη σου 3) Κοιμάσαι χωρίς φόβο και μόλις πλησιάζεις στον προορισμό σου, το “Tripsleep” θα είναι εκεί για να σε ξυπνήσει.
-Ποιοι κρύβονται πίσω από την πρωτότυπη εφαρμογή;
Η ομάδα του TripSleep αποτελείται από τον ιδρυτή του, Γιάννη Μπάτα, πρωτοετή φοιτητή του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με πάθος για startups και mobile εφαρμογές. Τον Γιάννη Καζαντζή, υπεύθυνο marketing των δημοσίων σχέσεων, και παράλληλα σπουδαστή του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης στο A.ΤΕΙ Αθηνών. Τον Γιώργο Μπούμη, IOS developer και απόφοιτο του τμήματος Πληροφορικής και έχοντας στο δυναμικό του ένα μεταπτυχιακό στο Παρίσι και μεγάλη εμπειρία στον τομέα της πληροφορικής. Τον Κωνσταντίνο Ρέππα, android developer του Tripsleep και σπουδαστή του τμήματος Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ. Τέλος, την designer του Tripsleep, Ειρήνη Καστή, και απόφοιτη του τμήματος Βιομηχανικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
-Ποια είναι τα γνωρίσματα εκείνα που την καθιστούν ξεχωριστή και θα κάνουν κάποιον να την προτιμήσει από ένα κοινό ξυπνητήρι;
Όπως συμπεραίνεται και από την προσωπική μου εμπειρία στο ΚΤΕΛ, η λύση που προτείνουμε είναι καλύτερη από το να υπολογίσει κάποιος στο περίπου τον χρόνο που θα χρειαστεί για να φτάσει στον προορισμό του. Το “Tripsleep”, βασίζεται στη χρήση GPS, έτσι περιορισμοί όπως η κίνηση και τα δρομολογίων δεν επηρεάζουν, αφού σε ξυπνά με βάση τη θέση σου στον χάρτη και όχι τον χρόνο. Πολλοί μας ρωτούν τι γίνεται στο ΜΕΤΡΟ που δεν πιάνει το GPS. Για αυτό δημιουργήσαμε τη λειτουργία για το ΜΕΤΡΟ, όπου ο χρήστης επιλέγει το σταθμό επιβίβασης και το σταθμό αποβίβασης του και εμείς τον ξυπνάμε βάση τα χρονικά διαστήματα από σταθμό σε σταθμό, που τα έχουμε αντλήσει από τις “Συγκοινωνίες Αθηνών».
-Θα ήθελα να μου μιλήσεις λίγο για τη γνωριμία της ομάδας σας, η οποία απ' ότι διαβάζω είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Τι αποκομίσατε από την εμπειρία αυτή;
Η ομάδα μας ξεκίνησε να δημιουργείται στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Startup Bus Europe, τον Οκτώβριο του 2014, όταν και τα τρία αρχικά μέλη της ήταν άγνωστα μεταξύ τους. Μην έχοντας ξανασυναντηθεί ποτέ χωρίσαμε τα καθήκοντα μας, εργαστήκαμε σκληρά επί 72 ώρες, φτιάξαμε το πρωτότυπο του “Tripsleep” και πετύχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Από τις συνολικά 45 ομάδες, καταφέραμε να περάσουμε στον τελικό με τις 10 καλύτερες, αλλά και να διακριθούμε Πανευρωπαϊκά με το “Milestones Award”. Μετά το διαγωνισμό δύο νέα μέλη μπήκαν στην ομάδα, ο Κωνσταντίνος και η Ειρήνη.
Οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες και τα τεχνολογικά εργαλεία, σε συνδυασμό με τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις
-Διακρίνω μια καλοκουρδισμένη ομάδα με συνέπεια, ταλέντο και πολλά όνειρα. Παρά το νεαρό της ηλικίας σας τολμήσατε και κερδίσατε! Τι θα συμβουλεύατε τους νέους της χώρας οι οποίοι αδυνατούν να δοκιμάσουν εξαιτίας της έλλειψης πόρων, εξαιτίας της κρίσης;
Τόλμη, επιμονή και υπομονή! Δεν είναι τυχαίο ότι οι startups άνθισαν στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης. Η περίοδος που διανύσουμε απαιτεί θάρρος, αξιοποίηση της τεχνολογίας και γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα, χαρακτηριστικά που διακρίνουν μια startup. Παρά τη γενικότερη έλλειψη πόρων, υπάρχουν επενδυτές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που θέλουν να επενδύσουν και να βοηθήσουν καινοτόμες ιδέες.
-Ποια η σχέση του νέου με την επιχειρηματικότητα σήμερα; Αρκεί μόνο η τόλμη;
Οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες και τα τεχνολογικά εργαλεία, σε συνδυασμό με τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις, και να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Μάλιστα, συμμετοχή σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και accelerators - χώρους στέγασης και επιτάχυνσης μπορούν να βοηθήσουν, ώστε η επιχειρηματική ιδέα να εξελιχθεί σε μια βιώσιμη και κερδοφόρα startup.
-Αντιμετωπίσατε προβλήματα κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας της εφαρμογής;
Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε είναι το να πάρουμε feedback από τους beta users πριν βγει επίσημα η εφαρμογή, καθώς αν και είχαμε πολλούς δε λαμβάναμε απαντήσεις με σχόλια για να βελτιώσουμε τυχόν αδυναμίες.
-Σήμερα σε τι φάση βρίσκεται η εφαρμογή; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να περιμένουμε κάτι καινούριο;
To TripSleep είναι διαθέσιμο για Android συσκευές στο Google Play και iOS συσκευές στο Appstore. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική, αφού πλησιάζουμε τα 5000 downloads και έχουμε 4,8/5 αστεράκια. Πλέον, στοχεύουμε να βάλουμε νέες λειτουργίες βάση των αναγκών των χρηστών.
Για περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή μπείτε εδώ