Ο Φράνκι έχει τη δυνατότητα να «μυρίζει» τον καρκίνο του θυρεοειδούς σε ανθρώπους που δεν έχουν διαγνωστεί με τη νόσο. Από τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε 34 καρκινοπαθείς, αποδείχθηκε πως ο σκύλος είχε ποσοστό επιτυχίας 88% στις διαγνώσεις του για ύπαρξη όγκου. Σημειώθηκαν δύο περιπτώσεις ψευδώς θετικές και άλλες δύο ψευδώς αρνητικές.
Σκυλιά σε ρόλο... γιατρών
Ένα αξιοθαύμαστο τετράποδο ζώο επέλεξαν για συνεργάτη τους οι Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Αρκάνσας, με επικεφαλής τον δρα Ντόναλντ Μπόντενερ.
Θα χρησιμοποιηθούν οι σκύλοι μελλοντικά ως διαγνωστικά εργαλεία; Το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα. Οι επιστήμονες, ωστόσο, ελπίζουν ότι ανακαλύπτοντας τις χημικές ουσίες που τα συγκεκριμένα ζώα μπορούν να μυρίσουν σε έναν καρκινοπαθή, θα οδηγηθούν στη δημιουργία νέων διαγνωστικών εξετάσεων, με τη χρήση ειδικών συσκευών που λέγονται «ηλεκτρονικές μύτες».
Ο θυρεοειδής αδένας στο λαιμό παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό. Οι όγκοι του εν λόγω αδένα είναι σχετικά σπάνιοι και συνήθως διαγιγνώσκονται μέσω του επιπέδου των ορμονών στο αίμα ή μέσω βιοψίας.
Ορισμένοι καρκίνοι προδίδουν την ιδιάζουσα χημική «υπογραφή» τους προκαλώντας την έκκριση συγκεκριμένων οργανικών πτητικών ουσιών από το σώμα, ιδίως μέσω της αναπνοής του ασθενούς ή των ούρων. Οι σκύλοι, που έχουν τουλάχιστον δέκα φορές καλύτερη όσφρηση από τους ανθρώπους, μπορούν να μυρίσουν αυτές τις ουσίες.