ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πού πήγαν τα παιδικά χαμόγελα;

Tweet
Share
Tweet
Share

Το 2014 η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα Παιδιά 116.000» δέχτηκε 111 καταγγελίες για παιδιά που αναζητούνται. Τα 77 περιστατικά από αυτά αφορούσαν ηλικίες εφήβων. Τα 20  είχαν να κάνουν με παιδικές αρπαγές. Τα 14 σχετίζονταν με ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων. Από τα 111 περιστατικά, τα 15 αφορούσαν ηλικίες από 0-6 ετών. Τα 17 είχαν να κάνουν με ηλικίες 7-12 ετών, ενώ τα 79 αφορούσαν ηλικίες μεταξύ 13 και 18. Όσον αφορά την εθνικότητα, ελληνικής καταγωγής ήταν 28 αγόρια και 55 κορίτσια και άλλων εθνικοτήτων 8 αγόρια και 20 κορίτσια.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η εξαφάνιση θεωρείται μια πληγή που αντί να κλείνει, όσο περνά ο καιρός βαθαίνει και παίρνει δραματικότερες διαστάσεις. Ανά δύο λεπτά εξαφανίζεται ένα παιδί στις χώρες της ΕΕ, ενώ ετησίως ο αριθμός ανέρχεται σε 250.000 παιδιά! Στην Ευρώπη του ανθρωπισμού και των αξιών δεν δίνεται προτεραιότητα στις έρευνες για τα χαμένα ασυνόδευτα ανήλικα από τρίτες χώρες, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά υπηκόους της ΕΕ.

Τα νούμερα είναι ενδεικτικά, ενώ έμπρακτα αποδεικνύουν την σωτήρια δράση των Οργανισμών και των φορέων, που παρά τα αυξημένα οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης, συνεχίζουν να μεριμνούν και να προσφέρουν ασφάλεια σε χιλιάδες παιδιά…

Το περιστατικό εξαφάνισης του 20χρονου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά και οι υπόλοιπες δεκάδες απώλειες παιδιών, που σημειώνονται καθημερινά, φέρνουν εκ νέου στην επιφάνεια το κρίσιμο θέμα. Η ευαισθητοποίηση του κόσμου είναι μεν μεγάλη, η συνεχής ωστόσο αύξηση των αναγκών απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση. Τις προάλλες, εντοπίσθηκαν τρία παιδιά, Κούρδοι από το Ιράκ, που είχαν εξαφανισθεί από το χώρο φιλοξενίας ανηλίκων της οργάνωσης "Άρσις", στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Αμέσως σήμανε συναγερμός και κινητοποιήθηκαν η αστυνομία, η εισαγγελία ανηλίκων και το "Χαμόγελο του Παιδιού", που αμέσως εξέδωσε και σήμα αναζήτησης.

Η κακοποίηση ανηλίκων, το πιο συχνό φαινόμενο

Η Αθανασία Κακαρούμπα, κοινωνική λειτουργός από το Χαμόγελο του Παιδιού μιλώντας στο penna.gr, εξηγεί πως από τα 111 περιστατικά, για τα 20 δόθηκαν απλά κατευθύνσεις, καθώς πολλοί είναι οι γονείς που δεν ζητούν δημοσιοποίηση ή κάτι σχετικό, αλλά αντίθετα συμβουλές για το πώς να κινηθούν. Σε έναν μικρό αριθμό συμβάντων, διεκόπη η συνεργασία, καθώς η οικογένεια σταμάτησε να επικοινωνεί. Γιατί συνέβη αυτό; Πολλές φορές οι συγγενείς απευθύνονται στο Χαμόγελο του Παιδιού προκειμένου να ζητήσουν κατευθυντήριες γραμμές, που θα ανοίξουν το δρόμο. Ο φόβος ωστόσο στη συνέχεια, λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για να συνεχίσουν. Να σημειωθεί πως οι περισσότερες καταγγελίες που δέχεται αυτή την ώρα το Χαμόγελο του Παιδιού, οι οποίες συνήθως είναι και ανώνυμες, αφορούν σε περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων.

Στις 7 Φεβρουαρίου ο 16χρονος Mohamed, Συριακής καταγωγής εξαφανίστηκε από χώρο φιλοξενίας ανηλίκων της συμπρωτεύουσας. Δεν υπάρχουν νέα. Οι Αρχές ακόμα αναζητούν την 14χρονη Ντορίνα, η οποία εξαφανίστηκε από το σπίτι της στα Πετράλωνα την εβδομάδα που πέρασε.

Δεκάδες οι καταγγελίες για εξαφάνιση ανηλίκων κάθε μέρα που περνά

Πάντα θα υπάρχει ανάγκη για προσφορά

Η κ. Κακαρούμπα αναφέρεται στην σωτήρια δράση των εθελοντών του Χαμόγελου. Ο Οργανισμός βασίζεται στην εθελοντική προσφορά του κόσμου που κινητοποιείται, πέρα φυσικά από τους εργαζόμενους. Ευτυχώς υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, οι πολίτες βοηθούν σε όλες τις δράσεις και με κάθε τρόπο. Εθελοντής μπορεί να είναι τόσο κάποιος που συνδράμει στις κινήσεις όσο και κάποιος που στηρίζει το έργο με άλλους τρόπους. Ανάγκες θα υπάρχουν πάντα, όσο αυξάνονται και οι οικογένειες που απευθύνονται στον Οργανισμό.

Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056» δίνει κατευθύνσεις, δέχεται καταγγελίες, αλλά και αιτήματα φιλοξενίας για παιδιά που απομακρύνονται με εισαγγελική εντολή από το περιβάλλον τους. Λειτουργεί 24 ώρες και είναι δωρεάν. Οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι δίνουν το παρών 365 μέρες το χρόνο. Για όσους το χρειάζονται. Για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman